• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvos válaszol - interjú a Vakcinainfó Facebook-csoport orvosaival

Lapszemle 2023.06.06 Forrás: rtl.hu
Az orvos válaszol - interjú a Vakcinainfó Facebook-csoport orvosaival

A csapatnak jelenleg több mint 30 tagja van, hogy első kézből nyújtsanak hiteles, bizonyítékokon alapuló szakmai tájékoztatást.

Mostanra több mint 62 ezer tagot számlál a három évvel ezelőtt útjára indított Vakcinainfó – Az orvos válaszol nevű Facebook-csoport, ahol mintegy 30 különböző szakterületen dolgozó orvos a szabadidejében napi több száz beteg kérdésére válaszol teljesen ingyen. Az rtl.hu Dr. Pukoli Dániel neurológus szakorvos alapítót és Dr. Szabó Alexandra orvost, klinikai gyógyszerkutatással foglalkozó szakembert kérdezte a tapasztalataikról.

Milyen célból hozták létre a Vakcinainfó csoportot? 

Pukoli Dániel: A koronavírus alatt, 2020 márciusában egy másik orvos kollégámmal hoztuk létre a Vakcinainfó csoportot, aminek az eredeti célja kettős volt. Egyrészt korrekt tájékoztatást kívántunk nyújtani az új típusú koronavírusról és az általa okozott Covid-19 betegségről, másrészt szerettünk volna a csoporttagok számára a lecsökkenő egészségügyi kapacitás mellett online segítséget nyújtani a különböző egészségügyi panaszok esetén.

Szabó Alexandra: Én 2021 márciusban csatlakoztam, egy volt egyetemi tanárom hívott. Akkor már vakcinacsoportként üzemelt, és kb. 10-15 aktív válaszadó volt. A tagok aztán Facebookon aktív kollégákat kerestek meg, akár ismeretlenül is, hogy csatlakozzanak.

P.D.: Másodjára akkor nyitottuk meg a csoportot, amikor elérhetővé váltak a vakcinák. Azt tapasztaltuk ekkor a pandémia alatt, hogy rengeteg az álhír és az interneten, a közösségi médiában megjelenő téves információ. A körülményesebbé, akadozóbbá váló orvos-beteg kommunikáció és az orvosokba vetett bizalom csökkenése mind hátráltatta a vakcinák iránti bizalomnak a kialakulását, ezáltal az átoltottságnak a növekedését.

Mennyi tévhittel találkoztak, amikor még alapvetően covid-fókuszú volt a csoport?

Sz.A.: Rengeteggel. Azt láttuk, látjuk, hogy – Einsteint meghazudtolva – a sötétség néha gyorsabban terjed, mint a fény. Az álhírek futótűzként terjednek, rengeteg like-ot, kommentet és megosztást kapnak. Az egyik nagyon betapadt téves gondolat az volt, hogy aktív covid infekcióra nem szabad ráoltani. Csakhogy a téves információk valós egészségügyi kockázatokat rejtenek, többek között ennek ellensúlyozására hoztuk létre a csoportot. A szabályaink is szigorúak: csak orvosi diplomával rendelkező szakember kommentelhet és a kérdező. Másnak tilos beleszólni, ha valaki mégis így tesz, búcsút intünk neki, avagy belső szleng alapján „statim emissio”-ban részesül. A gyakori álhírek ellen készültek a legelső GYIK dokumentumaink is, a kérdések feltétele előtt  ezeknek az anyagoknak az átolvasását kötelezővé is tettük.

A Covid-19 aztán szép lassan lekerült a napirendről, helyette jöttek az újabb és újabb témák.

Sz.A.: A járvány aktuális állását mi szépen le tudtuk mérni a napi kérdések számából és mintázatából. A lecsengésével párhuzamosan egyre inkább egyéb kérdések kerültek előtérbe. Először kicsit furcsa volt, aztán már megörültünk egy-egy eltévedt covid-kérdésnek.

P.D.: A csapatnak jelenleg egyébként több mint 30 tagja van, hogy első kézből nyújtsunk hiteles, bizonyítékokon alapuló szakmai tájékoztatást a kérdező betegek részére. Szeretnénk természetesen növelni az egészségtudatosságot is. Van köztünk sebész, bőrgyógyász, fogszakorvos, szülész, belgyógyász, kardiológus, infektológus, neurológus… Szóval ők a munka és a magánélet mellett naponta akár több órát is feláldozva segítenek a kérdések megválaszolásában. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink