• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A húsevés a rövid élet titka?

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A tartósító, színező, ízfokozó és egyéb adalékanyagok a felelősök.

A feldolgozott húskészítmények rendszeres fogyasztása kimutathatóan lerövidíti a várható élettartamot. Nagyobb az ökológiai lábnyoma, befolyásolhatja az immunrendszert és a hormonháztartást (elsősorban az állatoknak adott antibiotikumok és hormonok mellékhatásaként) – ezt eddig is tudtuk a húsevésről. Egy frissen megjelent, bő évtizeden keresztül, hatalmas európai mintapopulációt megfigyelve elkészített tanulmány ugyanakkor további kockázatokat is valószínűsít: a feldolgozott húskészítmények rendszeres fogyasztása kimutathatóan lerövidíti a várható élettartamot, illetve megnöveli a szívbetegségek és a daganatok kockázatát – olvasható a nol.hu portálján.

A kutatási anyag bevezetője szerint összefüggés lehet a fejlett világban a II. világháború óta meredeken megnőtt húsfogyasztás, illetve bizonyos negatív népegészségügyi tendenciák között. A veszélyes ételek listájára elsősorban a sonkák, a szalonnák, a kolbászok, a felvágottak és a hamburgerek kerültek fel az új tanulmány nyomán.

A Guardian című brit lapban ismertetett tanulmány szerint ha mindenki megállna a napi 20 grammos (kétdekás) határnál, vagyis legfeljebb ennyit csipegetne a tiltólistás falatokból, akkor az összes korai halálozásnak nagyjából a 3 százaléka elkerülhető lenne. Sabine Rohrmann, a Zürichi Egyetem kutatója szerint ugyanakkor egyáltalán nem arról van szó, hogy általában a húsevés káros (naponta egy kis frissen készített vörös hús például akár kifejezetten hasznos is lehet): a tanulmány megállapításai arra utalnak, hogy a tartósító eljárások, illetve a tartósító, színező, ízfokozó és egyéb adalékanyagok a veszélyforrások. Az is egyértelmű, hogy a fogyasztás mértékének és gyakoriságának növelése fokozza a kockázatot.

Tracy Parker, a szív egészségvédelmével foglalkozó British Heart Foundation dietetikusa szerint azoknak, akik sok feldolgozott húsételt ettek, meg kell próbálkozniuk étrendjük átalakításával (például a csirke, a hal, a bab vagy a lencse fokozottabb fogyasztásával), a mostani tanulmány ugyanis azt jelzi, hogy a veszély – ismételten érdemes hangsúlyozni: nem önmagában a húsevésé, hanem a húskészítményekben lévő vegyi adalékoké – a szívbetegségek kockázati csoportjaiban a legnagyobb – emelte ki a brit dietetikus.