• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A járvány alatt csökkent, utána nőni fog az öngyilkosságok száma

Lapszemle 2021.06.29 Forrás: 24.hu
A járvány alatt csökkent, utána nőni fog az öngyilkosságok száma

Krízishelyzetekben az öngyilkossági ráta csökkenését vagy stagnálását várják, mert ilyenkor megmozdul az emberekben az életösztön.

Az olyan krízishelyzetekben, mint amilyenek például a háborúk, a befejezett öngyilkosságok száma mindig lecsökken, majd utána ugrik nagyobbat – valószínűleg ez történik a koronavírus járvány esetében is, azzal a különbséggel, hogy a hazai adatok kicsit eltérnek az átlagtól. A Magyar Pszichiátriai Társaság XXIV. Online Vándorgyűlésén a külföldi és hazai szuiciditási statisztikákat is ismertették szakértők a világjárványra vonatkoztatva - ismertette a 24.hu.

Magyarországon az elmúlt 40 évben a szuiciditási ráta folyamatosan csökkent, átlagosan évente 1-2 százalékkal. Dr. Szilágyi Simon, a Péterfy Sándor utcai kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezetője elemzésében elmondta, hogy a 2019-2020-as adatok lényegében nem térnek el egymástól az öngyilkossági próbálkozások tekintetében, de a 2021-es adatokból már lehet érdekes következtetéseket levonni.

Ő is megjegyezte, hogy krízishelyzetekben az öngyilkossági ráta csökkenését vagy stagnálását várják, ez pedig azzal magyarázható, hogy ilyenkor megmozdul az emberekben az életösztön. Úgy is hívják, hogy pulling together effektus, az első hullám alatt itthon is jól lehetett látni, hogy megjelent a társadalmi összefogás, a szolidaritás az emberek között – mondta a szakértő.

Ami a farmacid szuicid kísérleteket illeti, a kórház klinikai toxikológiai osztályán 2019-ben és 2020-ban nagyjából ugyanolyan arányban és számban fordultak meg páciensek. 2019-ben összesen 644, 2020-ban 612 beteget fogadtak öngyilkossági kísérlettel az osztályon az első 4 hónapban, míg 2021-ben áprilisig bezárólag 467-et. A violens szuicid kísérletek (akasztás, ugrás, fegyverek használata) számában a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben 2019-2020 között szintén nem volt nagy különbség, 2021-ben azonban megugrott a bekerült páciensek száma: 2019-ben egész évben 61 ember került a traumatológiára violens szuicid kísérlettel, míg 2021-ben csak az első 4 hónapban 32 pácienst fogadtak. Ugyan az öngyilkossági kísérleteknek is van egy szezonalitása, ez még azon is túlmutató növekedés.

Érdekes, hogy 2020-ban a nyitás kapcsán, június tájékán növekedett meg az öngyilkossági kísérletek száma, ami előre vetítheti azt, mi fog történni, ha a veszélyhelyzet végleg elmúlik, és sikerül hosszú távon is kordában tartanunk a koronavírust. Szilágyi Simon azt is elmondta, hogy olyan anekdotikus információkat már kapott a pandémia alatt igazságügyi orvosszakértőktől is, amelyek aggodalomra adhatnak okot – muszáj lesz tehát komolyan venni a járvány utáni években a szuicid-prevenciós törekvéseket. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink