• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A járvány miatt talán Orbán korábbi akarata is érvényesül

Lapszemle 2020.06.10 Forrás: hvg.hu
A járvány miatt talán Orbán korábbi akarata is érvényesül

Vajon a drasztikus kórháziágy-felszabadítás csak az előszele-e egy mélyebb átalakításnak?

Beletört a bicskája a kórházak komolyabb átalakításába az egykori egészségügyi államtitkárnak, aki képtelen volt végrehajtani a miniszterelnök utasítását a krónikus ellátás átcsoportosításáról. Most, a drasztikus ágykiürítés után új helyzet adódott, kérdés, hosszú távon kihasználja-e a kormány a helyzetet. Az országos tiszti főorvos azt ígérte, mára elárulja döntését az egészségügy újranyitásáról, azt azonban kedden még nem mondta meg, hány hazaküldött beteg térhet vissza a kórházakba - írja a hvg.hu.

...

A kormány egyik legvitatottabb intézkedése a drasztikus mértékű kórháziágy-felszabadítás volt, melynek során Kásler Miklós miniszter utasításba adta a kapacitás 50 illetve 60 százalékos felszabadítását, viszonylag gyorsan.

A kormány azzal érvelt, a koronavírus-járvány berobbanására, tömeges megbetegedésre készül, ezért kellett elővigyázatosságból szabaddá tenni durván 35 ezer ágyat. Nem tudni, hogy a kormány milyen előrejelzéseket látott, azokat ugyanis nem osztotta meg a nyilvánossággal, az április 7-én hozott döntés drasztikussága azonban magyarázatot kívánt volna. A járvány elharapózásáról alkotott félelmek végül nem igazolódtak be, összesen valamivel több mint 4 ezer koronavírusos beteget diagnosztizáltak itthon, töredékük igényel kórházi kezelést.

...

Szakemberek már régóta mondják, a krónikus ágyak jó részét le lehetne építeni, és átrakni a szociális szférába, ugyanis a bent fekvő betegek sokszor csak ápolást, gondozást, de nem kórházi ellátást igényelnek. Erről kormányzati szinten is volt már szó, annak idején Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár nyilatkozta, maga Orbán Viktor utasított arra, hogy az egészségügyi problémákat az egészségügyben kezeljék, a szociálisakat a szociálisban.

Ami számokban annyit tett volna, hogy 2019-re 12 ezer ágy (vagyis ellátandó beteg) kerül át a szociális ellátórendszerbe a kórházakból, ahol emelt szintű ellátást kaptak volna. Egy ilyen "konfliktusos munkához", nagyon úgy fest, még a Fidesz kétharmad sem feltétlenül elég. A kórházátalakítás, az ágyszámok csökkentése ugyanis az egyik legrosszabban eladható akár kommunikációs, akár helyi politikai szinten.

Ennek alapján viszont el lehet játszani a gondolattal: vajon a drasztikus lépés csak az előszele-e egy mélyebb átalakításnak. Az ágyszámok visszarendeződéséből talán látszik majd az irány. Az, hogy valami készül, tény: Pintér Sándor belügyminiszter sorra tárgyal a különböző orvosi, kórházi szervezetek képviselőivel. A beszélgetésekről a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula annyit árult el, Pintér a különböző szakértőkkel, szakmai csoportokkal tárgyalva azt vizsgálja, hogyan lehet egy olyan ellátórendszert kialakítani, amely egyszerre képes békeidőben hatékony minőségi ellátást nyújtani, és elég rugalmas ahhoz, hogy újabb járványhelyzet esetén megfelelően reagáljon.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy a szereplők meghallgatása után mire jutott a miniszter, mikor és milyen irányban alakulhat át az ellátás, de egyelőre nem kaptunk választ. Nem tudni azt sem, hogy a több száz vagy ezer hazaküldött, otthoni ápolásra alkalmasnak vélt krónikus beteg visszakerülhet-e a kórházakba, és ha igen, vajon hányan és mikor. Erre a kérdésünkre ugyanis Müller Cecília kedden azt mondta, nem biztos, hogy pont azokat a betegeket kell visszavenni, akiket hazaküldtek.

További részletek a cikkben.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink