• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mégis kapnak jutalmat az idősotthoni dolgozók

Lapszemle 2020.06.10 Forrás: Index
Mégis kapnak jutalmat az idősotthoni dolgozók

A Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban a vezetők 100 ezer frontos jutalmat adhattak a legjobban teljesítő dolgozóknak.

Bár a koronavírus-járvány idején vitán felül extrém terhelés alatt dolgoztak az idősotthonok dolgozói, ők nem kapnak az egészségügyi dolgozóknak járó 500 ezer forintos állami jutalomból. Ezek az intézetek fontos állami feladatot látnak el, állami támogatást kapnak, de önkormányzati, egyházi vagy céges fenntartásban állnak. A Fővárosi Önkormányzat idősotthonaiban a vezetők 100 ezer frontos jutalmat adhattak a legjobban teljesítő dolgozóknak. A katolikusok extra cafetériát vagy jutalmat adnak, és a református egyház is el akarja ismerni a szociális otthonaiban dolgozók munkáját, de abban bízik, hogy a kormány ehhez plusz forrást ad a működési támogatáson felül - írja az index.

Nem tudni, melyik csoportnak rosszabb a helyzete: az idősotthonok alkalmazottainak, akik nem egészségügyi dolgozók, és nagyrészt nem állami fenntartású intézményekben foglalkoztatják őket, vagy a gyógyszerészek és a gyógyszerészeti asszisztensek, akik korábban úgy tudták, számíthatnak erre a pénzre, de aztán mégsem kaptak belőle. Végül csak a kórházakban dolgozó körülbelül 500 gyógyszerészt és a kórházi gyógytornászokat vették be a jutalmazotti körbe. 

A szabadságon lévőknek is jár?

A kormány honlapján megjelent tájékoztató szerint július elsején érkezik az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalom az egészségügyi dolgozóknak. Végül elég érdekesen alakult, kik is kapnak a pénzből. Azt feltehetően senki nem vitatja, miért kapnak pénzt az orvosok, a háziorvosok, az ápolók, az asszisztensek, a mentősök, a betegszállítók vagy a kórházak adminisztratív dolgozói. Persze ha közelebbről megnézzük a dolgot, itt sem egészen egységesen esett mindenkire a terhelés. A covidos vagy a sürgősségi osztályokon több műszakban dolgoztak és túlóráztak az orvosok, az ápolók, más kórházi osztályok közben üresen (kiürítve) álltak, a szakrendelések bezártak, a dolgozók egy részének alig volt munkája.

Jár pénz a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozóinak is. Feltehetően nekik is nagy szerepük volt a védekezésben, de az megint csak nehezen érthető, miért kapnak pénzt azok az egészségügyi dolgozók, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyesen, gyeden vannak.

Önkormányzati, egyházi fenntartásban vannak

Sokat lehetett hallani arról, hogy a korona vírus járvány milyen súlyos problémát jelentett a hazai szociális- és idősotthonokban. Innen került ki a fertőzöttek jelentős része és az elhunytak közel egynegyede. Több mint 30 intézményben jelent meg a fertőzés Budapesten és vidéken. Ezekben az intézetekben összesen 5991 embert ápolnak, akikre 2301 gondozó vigyáz. Az itt dolgozóknak szigorú beosztás szerint, a szabályok akkurátus betartása mellett, sokszor védőruházatban és maszkban kellett végezniük a munkájukat. A legutolsó adat szerint 141 gondozó el is kapta a fertőzést ezekben az otthonokban.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Demokratának azt mondta: a gyógytornászok, a házi segítségnyújtók és az idősotthonok munkatársai önkormányzatok, egyházak, vállalkozások fenntartásában lévő intézményekben dolgoznak, így sajnos nem tartoznak bele az (állami) egészségügyi dolgozók körébe, de a miniszter  – szavakkal – megköszönte a munkájukat. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink