• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A jövő kórháza

Lapszemle 2020.06.20 Forrás: gyártástrend.hu
A jövő kórháza

A világ modern kórházai ezért belülről sokkal inkább hasonlítanak egy egészséghotelre.

A 21. század kórháza egy adatvezérelt, hipermodern egészségváros lesz, ahol sűrűn fogunk találkozni hálózatba kötött szállítórobotokkal, valamint mobil diagnosztikai eszközökkel, sebészrobotokkal, de a humán orvosi tudás iránti igény megmarad - írja a gyartastrend.hu.

„A kórházépítészet tizenkilencedik századi válasza a járványokra az úgynevezett pavilonos elrendezésű kórház volt, ahol a fizikailag nem érintkező épületegységekben lényegesen könnyebb volt az izoláció” – mondta lapunknak Kiss Zsolt István, a Magyar Építőművészek Szövetsége Egészségügyi Munkabizottságának elnöke. A modern építészetben viszont – hála a technológia rohamos fejlődésének – a jövőben egy tömbkórházban is megteremthetők a járvány elleni védekezés feltételei.

A modern kórház térszervezésének lényege, hogy egy többszintes közlekedőmag két vagy több oldalára csatlakoznak az egyes ellátási területek. Vagyis az alapvető kórházi egységek egymással vízszintesen, az ápolási egységekkel pedig függőlegesen kapcsolódnak. A rendszer kiemelendő tulajdonsága a rugalmas szakaszolhatóság: az egyes egységeket egymástól függetlenül és elszigetelten is lehet használni, csökkentve például a járványveszélyt. Továbbá az orvostechnológia folyamatos fejlődése miatt az épületnek nyitottnak kell lennie az állandó átalakítási igényekre is. Nem véletlen, hogy a világ nagy kórházkomplexumait folyamatosan bővítik, hiszen öt-tízévente jönnek az új feladatok, új fejlesztési igények, új gépek, új eljárások – ez igaz a diagnosztikára, a terápiára, a fekvő- és a járóbeteg ellátásra.

Well being építészet

A kórháztervezés manapság az egyik legbonyolultabb, leginkább összetett építészeti feladatok közé tartozik, hangsúlyozta Kiss Zsolt István. Hiszen egy egészségügyi intézmény olyan speciális épület, ahol a betegellátás különleges igényei mellett ki kell elégíteni az orvostechnológia sokrétű elvárásait, az épületnek továbbá helyt kell állnia műszaki és esztétikai szempontból is. Számos helyen steril klímára van szükség, egyre több helyen igény a megfelelő mesterséges szellőztetési lehetőség, illetve kiemelt jelentősége van az érintésvédelemnek, az energiaellátásnak, a logisztikának. Nagyon komoly előírások tömegét kell betartaniuk a tervezőknek, melyben kiemelt kategória például a műtő, az intenzív osztály, képalkotó diagnosztika.

A tervezésben ma már alapelvárás a kellemes, egészséges terekre való törekvés, hiszen a fő cél a betegek számának csökkentése és a szükséges ellátási-ápolási időszak rövidítése. A színek, az anyagok, a felületek, a természetes megvilágítás minősége mind hatást gyakorolnak a betege, segítik annak felépülését, és nem utolsó sorban könnyítik a sokszor 24 órát munkahelyükön töltő orvosok, személyzet koncentrációjának megtartását. A világ modern kórházai ezért belülről sokkal inkább hasonlítanak egy egészséghotelre, ahol olyan a minőségi anyagok köszönnek vissza, amelyekkel akár egy ötcsillagos szállodai fürdőszobában is találkozhatunk.

Legolvasottabb cikkeink