• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kamara kivizsgáltatná a gyanús átjelentéseket

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Éger István szerint mindenképpen büntetőjogi kategória mind a szülő, mind az orvos részéről, ha úgy írja alá az oltási könyvet, hogy nem olt.

Haladéktalanul el kéne tiltani azokat az orvosokat a hivatásuk gyakorlásától, akikre rábizonyítható, hogy anyagi ellentételezés fejében úgy írják alá a gyermekek oltási könyvét, hogy magát az oltást nem adták be – közölte a Magyar Hírlap kérdésére Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke (MOK), azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a háziorvosi szakmán belül nyílt titok, hogy vannak olyan kollégák, akik meghamisítják a hivatalos adatokat.

A probléma azonban az, hogy ez nehezen bizonyítható, Éger István szerint ez mindenképpen büntetőjogi kategória mind a szülő, mind az orvos részéről. Utóbbi – folytatta – közokirat-hamisítást és foglalkozás körében elkövetett tudatos veszélyeztetést követ el, míg a szülő ebben tevőlegesen részt vesz, sőt azzal, hogy fizet érte, gyakorlatilag korrumpál is.

A MOK elnöke kifejtette, nem tudja cáfolni a sajtóban megjelent híreket, mivel a gyanú nem megalapozatlan. „Roppant kártékony jelenségről van szó, hiszen bár Magyarország egészségügyi rendszere sok tekintetben elmarad a nyugat-európai régiótól, a társadalom átoltottságát tekintve mégis fényévekkel előzi meg a fejlettebb térségeket, még úgy is, hogy az oltásellenes attitűd egyre inkább elterjed a többnyire interneten tájékozódó szülők között. A kockázat viszont igen nagy: aki nem kapja meg a kötelező oltásokat egészen addig nincs veszélyben, amíg olyan környezetben van, ahol magas az átoltottság. Amint azonban ez változik, abban a pillanatban akár halálos kimenetelű fertőzéseket is elkaphat" – figyelmeztetett Éger István.

A becslések szerint hazánkban másfél-két százalék azoknak az aránya, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat, a kamara elnöke szerint azonban nem tudható pontosan ez az adat, hiszen ahhoz, hogy erről viszonylag hiteles számokat kapjunk, a teljes lakosságon laborvizsgálatot kéne végezni, ami értelemszerűen fikció. Hozzátette, fontos lenne hivatalosan is vizsgálni azokat az eseteket, amelyek nem életszerűek és visszaélésre adhatnak okot: például, hogy egy miskolci gyermeket miért dunántúli városban jelentenek be oltatni, vagy fordítva. „Ehhez kéne hatósági szándék, hiszen jelenleg semmilyen korlátja nincsen annak, hogy ki, hol és melyik háziorvosnál kezelteti a gyermekét" – fűzte hozzá Éger István.

Legolvasottabb cikkeink