• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kamaszok csak biológiailag érettek a szexre

Lapszemle Forrás: teol.hu

Évente közel kilencezer vizsgálatot végeznek el Szekszárdon, a Család és Nővédelmi Tanácsadóban.

A CSNT-ben dr. Faludi Péter főorvossal találkozhatnak az érintettek. A tanácsadót felkeresők többsége fiatal lány, akik leginkább a nem kívánt terhesség megelőzésével vannak elfoglalva. A legfiatalabb páciens alig múlt 14 éves, a legidősebbek pedig a klimaxszal küszködő ötvenesek, mondta dr. Faludi Péter főorvos, aki évek óta vezeti a szekszárdi Család és Nővédelmi Tanácsadót. Mivel az osztályon külön van gyermeknőgyógyászat is, a 14 év alattiakat – szülői kísérettel együtt – odairányítják – olvasható a teol.hu portálján.

A CSNT-be azok jönnek, akik pozitív vagy negatív családtervezésben érintettek. Sajnos ez utóbbiak vannak többen. A mai fiatal lányok korábban érnek, mint ötven évvel ezelőtt volt jellemző, korábban kezdenek el menstruálni, és sajnos a nemi életet is korábban kezdik el. Azért mondom, hogy sajnos, mert gyakran csak biológiailag érettek, lelkileg még éretlenek, főleg a szexuális kapcsolatok kialakítására. Nagyon sokan felnőtteknek szóló filmekből szerzik az ismereteiket és azt hiszik, amit ott látnak, az a valóság. Nagy felelőssége van ebben elsősorban a családnak, de az iskolának, a médiának és az internetnek is. Régebben gyakran hívtak bennünket, szakorvosokat, nővéreket az általános iskolák felső tagozatos diákjainak előadást tartani, a gyerekekkel elbeszélgetni. Mára ez már kevésbé jellemző. Az igazi segítség az lenne, ha kellő felvilágosítás után kezdenék el a fiatalok a nemi életet, vagyis tudnák, hogyan kell védekezni, annak hányféle módja van, a terhességnek milyen következményei vannak, milyen betegséget lehet kapni, ha nem védekeznek – húzta alá a főorvos.

Természetesen vannak jó példák is, köztük azok az édesanyák, akik annak idején éppen Faludi doktor segítségével hozták világra kislányukat, ma már a kamaszodó „kis hölgyeket" kísérik el a nőgyógyászhoz. Ezzel példát mutatnak nekik, és tudatosítják bennük, gondjaikkal hova fordulhatnak.

Az elmúlt években sokat változott a fogamzásgátló tabletták minősége is. Az alacsony hormontartalmú készítményeket személyre szabva írja fel az orvos. Mást ajánlanak annak, aki hízékony, pattanásos bőrrel megáldott, mást annak, aki vékony, vagy zsíros bőrű. Előfordulhat az is, hogy valaki a tablettás védekezés mellett teherbe esik, de csak akkor, ha elfelejtette bevenni egy-egy napra a gyógyszert, vagy mellette antibiotikumot is szedett, esetleg hányásos, hasmenéses betegsége volt ez idő alatt.

Dr. Faludi Péter elmondta, friss diplomásként került Szekszárdra, a megyei kórházba. Az elmúlt negyven év alatt közel ötezer csecsemőt segített a világra. Hatalmas öröm és izgalom volt mindez. A főorvosnak ma már két felnőtt gyermeke és két unokája van. Amikor a gyermekei voltak kamaszok, akkor a főorvost a szakmája kötötte le jobban, így a gyermeknevelés a feleségére jutott. Szerencsére nagyszerű, jó tanuló (mind kettőjüknek két diplomája és két nyelvvizsgája is van) fiatalok, majd felnőttek lettek belőlük.