• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kékestetői szanatóriumért aggódnak a betegek

Lapszemle Forrás: heol.hu

A nagymúltú kékestetői szanatórium és a mellette található épületek sorsáért aggódnak.

Levélírónk azt kérdi, annyira gazdagok lennénk, hogy hagyjuk elpusztulni értékeinket? A közel kilencven éve épült kékestetői szanatórium valaha az ország legcsodálatosabb klimatikus gyógyhelyének számított. Jómagam is rendszeresen megfordultam itt különböző kúrákon, és mindig élveztem a jó levegő áldásos hatását. Egy ideje azonban szomorúan látom, miként megy tönkre ez csodálatos épületegyüttes. A szanatórium közelében áll két épület is, amelyet Rákosi-villának neveznek. A villát eredetileg az a Csonka család építette, amelyik a szanatóriumot is az 1930-as években. Az államosítás után Rákosi Mátyás fenntartotta magának, azóta is Rákosi-villának hívják. Sajnos az elmúlt évek során az enyészeté lett minden – olvasható a heol.hu portálján.

Tavaly betegtársaimmal mintegy száz aláírást gyűjtöttünk, amit eljuttattunk az országgyűlési képviselőnknek, Nyitrai Zsoltnak. Arra kértük, hogy hívja fel az egészségügyi minisztérium figyelmét arra, hogy milyen állapotban van jelenleg a szanatórium és a környező épületek, és tegyenek lépéseket a megmentésükért.

A levegőt és a csendet harapni lehet. Mennyi asztmás, légzőszervi betegségben szenvedő gyerek és felnőtt él köztünk, akiknek gyógyulást is hozhatna, ha itt tölthetnék az időt. Nem is beszélve a pszichiátriai betegekről, akiknek ez a nyugalom szigete lehetne.

Ugyanilyen sorsra jutott az A és B épületet összekötő központi diagnosztikai és terápiás szárny is (melyben elhelyezésre kerültek a központi és az izotóplaboratórium, a röntgenosztály, az egyéni és tereminhalatórium, mindegyik korszerű műszerekkel és berendezésekkel), valamint az 1972-ben épült az orvos- és nővérszálló is Magyarország tetején. Tényleg ennyire gazdagok lennénk, hogy hagytuk-hagyjuk mindezt az értéket elveszni? – teszi fel a kérdést a cikk írója.

1980-ban létrejött a Mátrában működő gyógyintézetek szakmai és gazdasági integrációja. Azóta várjuk, hogy ez a fantasztikus gyógyhely újra a régi fényében tündököljön, ám úgy tűnik, mindhiába.