• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A keresztrejtvény segíthet az Alzheimer-betegeken

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma növekszik, ezért rengeteg tanulmány készül a megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban.

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással (demencia), végül gyors leépüléssel jár. A legutóbbi tanulmány szerint, akik fejlesztő játékokkal játszanak és mentálisan serkentő feladatokat végeznek, azokon kevésbé mutatkoznak a demencia tünetei. A különböző fejlesztő játékok, mint például a kirakós, segíthetnek az Alzheimer-kórban szenvedőknek – írja az mno.hu portálja.

A kutatást a Nemzetközi Alzheimer konferencián, Koppenhágában ismertették. Megtalálták azokat a fajta agy stimuláló aktivitásokat, amelyek segíthetnek megvédeni a sebezhető agyi szerkezetet és a kognitív funkciókat, így azok nem sérülnek. Azok az emberek, akik sok időt töltenek mentálisan serkentő játékokkal, sokkal könnyebben tanulnak, jobb a memóriájuk és az információfeldolgozásuk is javul – állapították meg a kutatók.

Dr. Laura Phipps Alzheimer-kutató kommentálta a tanulmányt, és elmondta, hogy a vizsgálat nem ad pontos és egyértelmű eredményt az okokról és a hatásokról, de elismeri, hogy az eredmények bemutatják az agyi hanyatlás és a demencia megjelenését azoknál, akik nem végeznek ilyen aktivitásokat. A korábbi bizonyítékok alátámasztják, hogy a tevékenységek aktívan tartják az agyat, és segítik az agy kognitív részének megtartását, valamint eltolja az agy hosszú távú károsodását, és megerősíti a „használd, vagy veszítsd el" elvet is.

A legjobb eredményt azzal érhetjük el – csökkentve a demencia kialakulását –, ha egészséges életvitelt folytatunk, ami magába foglalja az egészséges étrendet, kiegyensúlyozottságot, nyugodt életmódot, sportolást, az alkohol és cigaretta elkerülését. A folyamatos vérnyomásmérés és -ellenőrzés is nagy szerepet játszik abban, hogy az Alzheimer-kór tüneteit mikor ismerjük fel. Azok a mozgásformák, amelyek fenntartják a szív- és érrendszer fittségét, vagyis az aerob edzések – a futás, az úszás, a kerékpározás – húsz év elteltével jobb gondolkodási képességeket eredményezhetnek. A szív egészsége tehát előnyös az agy számára is, idézte a BBC hírportálja a Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.