• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kézhigiéné fontossága ma sem elhanyagolható

Lapszemle 2018.07.30 Forrás: teol.hu
A kézhigiéné fontossága ma sem elhanyagolható

A "Semmelweis szkenner" megmutatja mennyire jól mosta meg valaki a kezét, mennyire hatékony a fertőtlenítés.

A Semmelweis-emlékévhez a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet is kapcsolódott idei programjaival, például három hétig kipróbáltak egy a kézfertőtlenítés hatékonyságát mérő gépet. A tapasztalatokról be is számoltak - írja a teol.hu.

A 2018-as Semmelweis-emlékév keretében országszerte tisztelegnek a 200 éve született Semmelweis Ignác emléke és munkássága előtt. A magyar orvos legnagyobb érdeme a kézhigiéné fontosságának hangsúlyozása volt: évtizedekkel a baktériumok létezésének bizonyítása előtt felfedezte, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók kezének hatékony fertőtlenítésével megelőzhető a gyermekágyi láz.

A kézhigiénének napjainkban is hatalmas szerepe van a fertőzések megelőzésében, leginkább az egészségügyben. Az Országos Tisztifőorvos tájékoztatója szerint a 2016-ban a multirezisztens kórokozók (MRK) okozta infekcióban megbetegedett ápoltak átlagosan 49,5 napot töltöttek a fekvőbeteg-ellátó intézetekben. Az egészségügyi ellátás következtében kialakult fertőzések zöme kontakt fertőzésre vezethető vissza, 80 százalék az elégtelen kézhigiéné következménye.

Az emlékévhez a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet is kapcsolódott programjaival, ennek apropóján három hétre kapott a forgalmazó cégtől egy Hand-in-Scan gépet, vagy másként Semmelweis szkennert, amely a kézfertőtlenítés hatékonyságát értékeli. Tóth Árpád, a forgalmazó cég képviseletében elmondta, az eszköz magyar találmány, egy kórházhigiénikus szakember ötlete nyomán fejlesztették ki. Használatához egy speciális kézfertőtlenítő szer szükséges, ami annyiban tér el az általános változatoktól, hogy fluoreszkáló anyagot tartalmaz. A felhasználó ezzel fertőtleníti a kezét, utána behelyezi a gépbe, ahol többféle leddel világítják meg és két oldalról felvételek készülnek róla. A képeket számítógép dolgozza fel, és kimutatja, hogy mely területek nem fluoreszkálnak, tehát maradtak ki a fertőtlenítés során.

Hajasné Erős Kinga, a bonyhádi kórház higiénikusa közölte, hogy a 3 hét alatt a betegellátásban tevékenységet ellátó valamennyi szakdolgozó, valamint a technikai személyzet jelentős része is kipróbálta az eszközt. Az intézményben a szkennert a kettes számú krónikus belgyógyászaton, valamint az ápolási osztályon helyezték el, illetve egy napon a szakrendelőben is a dolgozók rendelkezésére állt.

A tapasztalatok rendkívül kedvezőek, amelyeket megerősített a mérési eredményeken kívül a kézhigiénéhez való viszonyulást vizsgáló, a dolgozók körében végzett kérdőíves felmérés eredménye is, melyet a berendezés használata előtt és azt követően töltöttek ki a dolgozók.

A szkenner első használatakor a munkatársak többsége 95 százalékos hatékonysággal fertőtlenítette a kezeit, az idő előrehaladtával pedig egyre többen és egyre hatékonyabban végezték el a WHO ajánlás alapján bevett hatlépéses mozdulatsort. Hozzátette, rendszeresen oktatják a kollégákat, de sokat jelent a gyakori és azonnali objektív visszajelzés, mely hatékonyan kiegészíti az elméleti és gyakorlati oktatást, valamint hosszú távon támogatja az elsajátított helyes kézfertőtlenítési technika megtartását is.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink