• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kis somogyi falvakban a legrosszabb az alkoholhelyzet

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Nagyon rosszak az adatok, akár az európai átlagot, akár a magyart nézve, ha a fiatalok italozási szokásait tekintjük a felmérések tükrében.

A 35 országban végzett ESPAD kutatások a 16 éves iskolások hasonló adatait gyűjtötte össze. Az elmúlt hónapban 55 százalékuk ivott alkoholt, 40 százalék eljutott a részegségig havonta egyszer. Szakemberek szerint még rosszabb lehet a helyzet, mert ebben nem szerepelnek a 16. életévüket betöltöttek, és azok, akik nem járnak iskolába – olvasható a sonline.hu portálján.

Felvetődik, hogy 16 évesen legálisan nem is juthatnak alkoholhoz. Nagy baj, ha szórakozóhelyeken szolgálják ki őket, de mi azt tapasztaljuk, hogy a részegség inkább otthoni fogyasztással párosul – nyilatkozta Árok-Vörös Ildikó, az Indít Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője, aki elmondta azt is: a kutatásokból kiderül, hogy a tinik magas számban érzékelik problémaként a saját alkoholfogyasztásukat, ám kétszer annyian vannak azok, akik a társaik ittasságát érzik gondnak, és találkoztak már a szesz olyan káros következményeivel, mint a verekedés, vagy az ittas vezetés.

A helyzet Somogyban semmivel sem különbözik a magyar átlagtól, sőt a megyei zsáktelepülések elzártsága még több nehézséget jelent. Egyre több a falvakban az alkoholprobléma, ez társadalmi okokkal hozható összefüggésbe. Ha valakinek sok gondja van, egyre inkább megoldást kereshet az italozásban – tette hozzá Árok-Vörös Ildikó.

Szemelyácz János addiktológus, az Indít Közalapítvány szakmai vezetője aggasztó jeleket lát. A mai fiatalok mindenütt verik az európai átlagot, elöl állunk az ivászatban. Tavaly tették közzé ennek a négy évente lefolytatott európai felmérésnek az eredményét, Magyarországon egyébként hat éve nem született átfogó epidemiológiai felmérés. Az adatokból az derült ki, hogy a trendek nem fordultak meg – mondta az addiktológus.

A magyar fiatalok szokásaiból két aggasztó tény derült ki. Az egyik, hogy hatalmas mértéket öltött a nagyivás, ami azt jelenti, hogy valaki egy este több mint öt italt fogyaszt, ez egyenként 25 gramm alkoholt jelent. Az egy egység ital egy féldeci pálinkának, egy pohár bornak és korsó sörnek felel meg. Az egy alkalommal elfogyasztott öt ital 125 gramm alkoholt tesz ki, ez bizony jelentős részegséget jelent. Ezt a mennyiséget a 16 éves magyar fiatalok negyven százaléka havonta egyszer legurítja a torkán. Az elmúlt 10-15 évben a számuk egyre nőtt, a fiúk felét és a lányok 30-35 százalékát érinti – emelte ki Szemelyácz János.