• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A klinika vezetője: az egészséges fog érték

Lapszemle 2023.04.26 Forrás: azuzlet.hu
A klinika vezetője: az egészséges fog érték

Az orvostudomány területén a kiscsoportos, betegágy melletti, gyakorlati képzés az elsőrendű cél.

Az orvosképzés hi-tech megoldásairól, kutatásaik szakmai és üzleti sikereiről, a magyarok szájhigiénés kultúrájáról is beszélgetett az uzlet.hu Németh Zsolttal, med. habil. PhD, egyetemi docenssel, a Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának igazgatójával, dékánhelyettessel.

A laikus, ha csak páciensként nem nyer bepillantást az egyetemi klinika munkájába, úgy hiheti, az is csak egy kórház a sok közül. Holott sokkal többről van szó: a gyógyítás, valamint oktatás mellett komoly kutató- és fejlesztőmunka is része a mindennapjaiknak.

 – Valóban így van. Természetesen a beteggyógyítás az elsődleges feladatunk, miközben hosszú távon minden más tevékenységünk, az oktatás valamint a kutatás és az innováció is ezt a célt szolgálja. Mégpedig azért, mert a magas szintű oktatásnak köszönhetően, jól képzett szakemberek és a nálunk kifejlesztett, tesztelt új megoldások – amelyek azután országosan, sőt akár nemzetközileg is hasznosulnak -, mind-mind a betegellátás hatékonyságát növelik. A nálunk képzett hallgatók a világ számos országába elviszik a tudásukat. A Semmelweisen megszerzett tudást mindenhol magasra értékelik, az itt kiállított diploma értékes, nemzetközi útlevél.

Oktató klinikaként, mikét lehet a képzést hatékonyabbá tenni?

– Ezen a területen most az informatikai megoldások hoznak óriási változást. A tananyag digitalizálása révén a hallgatókat már távolról is el tudjuk érni, ami azért is fontos, mert – ami a nálunk zajló oktatás komoly elismerése -, hozzánk a világ minden tájáról érkeznek diákok. Különösen a pandémia alatt ezért kiemelkedő jelentősége volt annak, hogy a magas szintű oktatást folyamatosan fent tudtuk tartani. Ez természetesen csak az elméleti oktatásra vonatkozik.

Az orvostudomány területén a kiscsoportos, betegágy melletti, gyakorlati képzés az elsőrendű cél, ezt csak jelenléti oktatással lehet megvalósítani. Egyetemünk egész Európában élen járt abban, hogy ahogy a pandémia engedte, azonnal visszatértünk a személyes jelentétre. Működésünk, betegellátásunk, az oktatási és a kutatási tevékenységünk a járványidőszakban sem változott. A betegszám természetesen csökkent, de a magyar oltási programnak és az egyetem oltási taktikájának és fegyelmezettségének hála, hamar vissza tudtunk állni a személyes oktatásra.

Az orvostudományban ugyanis kiemelkedően fontos, hogy az oktatás a betegágy mellett történjen kis csoportokban, mert a hallgatók a betegeket látva tudják megtanulni az orvoslást, nem a könyvekből, előadásokból. A betegellátás és az oktatás az Egyetemen most is zavartalan és ez így marad az energiaválság alatt is. Nyilván a körülmények nehezítettek, de megfelelő szervezéssel biztosítható az Egyetem zavartalan működése.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink