• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet

Lapszemle 2018.11.16 Forrás: magyarhang.org
A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet

A hajléktalanok eddig is bekerültek az ellátórendszerbe, csak nem olyan nagy számban, mint az elmúlt hetekben.

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás – erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is. A lassan már egy hónapja életbe lépett előírások alapján ugyanis a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

Az elmondottak szerint többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket. Az általában igen elhanyagolt állapotban lévő emberek tisztaságáért egyébként nagyjából ennyit tudnak tenni a kórházi dolgozók, a hajukat, vagy éppen a szakállukat már csak a beleegyezésükkel vághatják le. A fürdés ellenére egyébként sokszor továbbra is rendkívül kellemetlen szagot érezni körülöttük, ami leginkább a különféle, sok esetben fertőző bőrbetegségekből adódik.

A lap által megismert információkkal sokszor egybehangzó tapasztalatokról számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is. Soós Adrianna a Magyar Hangnak azt mondta, teljes körű felmérést nem végeztek a kórházakban, de volt olyan intézmény, ahol a hajléktalanrendelet bevezetését követő első héten háromszorosára nőtt a bekerült hajléktalan emberek száma. Azóta egyébként ez a szám már inkább csökkenő tendenciát mutat.

A szakember szerint a problémát ilyenkor az okozza, hogy az ellátórendszer egyébként is túlterhelt, közismerten kevés az ápolónő és az orvos is. Ráadásul a sokszor elhanyagolt állapotban lévő betegekkel való foglalkozás nyilvánvalóan többletterhet jelent az ott dolgozók számára. Emellett a hajléktalanságban élők éppen az életvitelük és életmódjuk miatt akár veszélyt is jelenthetnek a többi betegre, hiszen olyan fertőzésekkel kerülnek be például a tartós ápolási osztályokra, bőrbetegségekkel, kórokozókkal, netán férgekkel, amelyek az ott lévőket is érinthetik.

Lapunknak többen is elmondták, hogy hajléktalanok eddig is bekerültek az ellátórendszerbe, főként az őszi, téli hónapokban a hideg beköszöntével és a járványos betegségek megjelenésével, csak sokkal kevésbé szervezetten és nagy számban, mint az elmúlt hetekben. Az kétségtelen, hogy a legtöbben valóban egészségügyi ellátásra szorulnak, ráadásul sokkal rosszabb helyzetet eredményezne, ha fertőző betegséggel egy hajléktalanszállón lennének, megbetegítve ezzel rengeteg másik társukat is. Ám azt sem lehet tagadni, hogy a kórházban komoly erőfeszítésre van sokszor szükség a helyzet kezeléséhez - írta a magyarhang.org.

Legolvasottabb cikkeink