• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházakat is megviseli a hőhullám

Lapszemle Forrás: mno.hu

Vizes törülközővel a fejükön, elsötétített kórtermekben fekszenek a betegek a budapesti Szent János Kórházban.

A Magyar Nemzet megtudta: a hetek óta tartó kánikula megviselte az elektronikus berendezéseket az intézményben. Egyre-másra romlottak el a gépek a műtőkben, valamint az intenzív osztályon is.
– Az egészségügyi intézményekben az alapvető működési területeken (műtő, intenzív osztály) a légkondicionálás kötelező, ugyanakkor a legtöbb helyen a járóbeteg-ellátásban és a kórtermekben ez máig nem megoldott, ezért fokozott terhelést jelenthet a betegeknek – mondta a lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke. A helyzetet éjszakai szellőztetéssel lehet javítani, de van, ahol így is feladják a berendezések. Rácz Jenő hangsúlyozta azt is, hogy ilyenkor frusztráltabbak a betegek és a dolgozók is, ezért nehezen tolerálják a különböző problémákat; az intézmény dolga, hogy csökkentse a feszültséget.

A Szent János Kórház arról tájékoztatta a lapot, hogy a kórtermek ablakait más hűtési módszer hiányában sötétítő függönnyel árnyékolják, a betegeket többször mosdatják, és nedves törülközőt adnak nekik, hogy azzal hűtsék magukat. A hőséghullám idején gondoskodnak arról, hogy legyen elég ásványvíz, és több hideg teát rendelnek a szolgáltató cégtől is.

Lényegesen jobb a helyzet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) székhelyén, ott ugyanis a legtöbb épületben található központi klímaberendezés, illetve a tavaly átadott csatornahő-hasznosító rendszer is segít a hűtésben. Az MH EK arról tájékoztatta a lapot, hogy ahol nincs klíma, ott általános gyakorlat a rendszeres szellőztetés, illetve az árnyékoló reluxák, függönyök alkalmazása. Az MH EK hőségriadó esetén védőital, ventilátorok kiosztásával, a hűtőkapacitás növelésével, könnyített ruházattal és gyakoribb ágyneműcserével próbálja javítani a betegek és a dolgozók közérzetét.

A Heim Pál Gyermekkórházban a tikkasztó hőség idején gyakrabban hőmérőznek a szakdolgozók, kiemelten figyelnek a gyerekeken megjelenő, hőség miatti bőrkiütésekre és azok kezelésére. Ahogy azt Nagy Anikó főigazgató főorvos a lapnak kifejtette: a krónikus betegségben szenvedők állapotára is kiemelten odafigyelnek, és nincs olyan berendezés, amely a hőség miatt nem üzemel.