• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akupunktúra: nem kérnek hozzá diplomát

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egy új minisztériumi rendelettervezet szerint a jövőben nem csupán orvosok végezhetnek majd akupunktúrás tevékenységet.

Orvosi diploma nélkül is végezhetnének akupunktúrás tevékenységet Magyarországon a jövőben – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelettervezetéből. Ha a tervezetet elfogadják, engedélyezhető lesz az egészségügyi tevékenység a hagyományos kínai gyógyászat területén szerzett oklevéllel s legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezők számára – írja a Magyar Nemzet – online.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kifogásokkal élt a tervezett változtatás ellen. – Több problémát is felvetettünk a szaktárcánál, amelyek alapján át kellene gondolni a szabályozást – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Éger István, a MOK elnöke. A kezeléshez – szerinte – diagnózis is szükséges, amelyet Magyarországon csak orvosi diplomával rendelkezők állíthatnak fel, és a tervezetből az sem egyértelmű, felügyelik-e majd orvosok az akupunktőrök tevékenységét. Mint mondta, hazánkban gyógyító tevékenységet csak kamarai tagsággal lehet végezni, ezért nem ártana tisztázni azt sem, hogy melyik kamarába léphetnek be az akupunktőrök. Mivel ők nem orvosok, számukra valószínűleg csak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara marad, de ez sem egyértelmű – tette hozzá Éger, aki utalt a magukat doktornak nevezők és más csalók népes táborára is, és úgy véli, a visszaélések elkerülése végett tisztázni kell, konkrétan milyen címet használhatnak majd az engedélyt kapott személyek.

Ezzel szemben Taraczközi István orvos-természetgyógyász, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke üdvözli a változást. Mint azt a Magyar Nemzetnek kiemelte: nem kötné orvosi diplomához az akupunktúrás tevékenységet. Mint kifejtette, hazánkban az orvosi végzettséghez nem kötött természetgyógyász ágakban (reflexológia, távol-keleti masszázs, füladdiktológia, kineziológia) már eddig is előfordult, hogy a fület megszúrták, ez nem jelentett problémát. Az elnök szerint fontos tudni, hogy ez egy kifejezetten nehéz szakma, rengeteget kell dolgozni a sikerért. A képzések közül kiemelte a Semmelweis Egyetemenen 2011 óta zajló, a Hejlungcsiang Egyetem ötéves képzését. A hagyományos kínai orvoslást tanító kurzuson orvostanhallgatók és más szakmából érkezők is jelentkezhetnek.

Arra a kérdsére, hogy vajon a változás okozhat-e egészségügyi kockázatot a betegeknek, Taraczközi István így reagált: nem hígul fel emiatt a szakma, mindenhol vannak kóklerek, de nem ez a jellemző.