• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kórházát mentené a képviselő-testület

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Végső tervet fogadott el a csornai képviselő-testület a Margit Kórház átalakításáról.

A Margit Kórház jövőjéről tartott rendkívüli ülést tegnap a csornai képviselő-testület. Az intézmény átalakításáról egyelőre nincsenek konkrétumok. Most, ahogy a polgármester fogalmazott, a „veszett fejsze nyelét" próbálják menteni. A testület elfogadott egy „vágynyilatkozatot", amiben az szerepel, mihez ragaszkodna kórházával kapcsolatban az önkormányzat – írja a Kisalföld – online.

A rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség Turi György szerint, mert az egészségügy a Semmelweis-terv megvalósításának végső szakaszába ért. A napokban például Cserháti Péter egészségügyi államtitkár-helyettes is Csornán járt, aki szűk körben, a kórház vezetésével tárgyalt. A megbeszélésről dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos elmondta: az egyik fontos pont volt, hogy a szakrendelő újjáépítését támogatja a kormányzat. A D épület egyébként ma már valóban nem felel meg az elvárásoknak. Az ezzel kapcsolatos pályázaton előnyt élvezünk, amivel nyolcszázmillió forintért új szakrendelő épülhet – közölte dr. Winiczai Zoltán.

Felvetődött aztán az is, hogy egy másik megye területéről harminc darab krónikus ágyat átadnak kórházunknak. Szó volt a rehabilitációs feladatok elosztásáról. Többször jeleztük, hogy a légzés-, illetve a neuromuszkuláris rehabilitáció elindítására törekszünk. Beszéltünk a százmillió forintos járóbeteg-rehabilitációs projekt végrehajtásáról is. Nagy valószínűséggel az átépítés év végére befejeződik.

Az aktív osztályok sorsáról az államtitkár-helyettes közölte most is, hogy a szülészetek engedélyezésénél a szakmai kollégium évi ötszáz szülésnél húzta meg a minimumot. Feltétel még a gyermek-, valamint a gyermekintenzív osztályok működtetése is. A sebészetet érintve elhangzott, hogy dolgozzuk ki az egynapos sebészeti lehetőségre a részleteket.

Az igazgató főorvos elmondta szeretnék az emlősebészetet is e keretek között tudni, és remélik, hogy sikerült meggyőzni államtitkár urat. A testületi ülésre dr. Winiczai Zoltán egy tanulmányt is elkészített, amely arról szól, hogy milyen szerkezetben kaphat szerepet a Margit Kórház a jövőben. Ebben a fő szempontok között szerepel a kórház aktivitásának megőrzése, a munkahelyek megtartása, illetve a gazdaságos működést biztosító struktúra kialakítása. Utóbbinak része a sürgősségi betegellátás fenntartása, a negyvennégy ágyas belgyógyászati mátrixosztály.

Az egynapos sebészet keretén belül az emlősebészetet, a nőgyógyászati beavatkozásokat, a szemészeti, gégészeti és urológiai kisműtéteket említi az anyag. Természetesen az elképzelések között a rehabilitációs ellátások is megjelennek.

Kérdésre válaszolva az igazgató főorvos megjegyezte: a munkatársaknak átképzéseket biztosítanak. Így ha nem is a korábbi területen, de számítanak a szakemberek munkájára. Az ülés végén a képviselők úgy döntöttek, hogy a dr. Winiczai által leírtakat elfogadják és tartják magukat a tervekhez. A dokumentumot az önkormányzat eljuttatja Áder János európai parlamenti képviselőnek, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek, Szócska Miklós államtitkárnak, illetve a Térségi Egészségszervezési Központ vezetőjének, dr. Varga Gábornak.

Legolvasottabb cikkeink