• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ma is van várólista, de az lényegesen rövidebb, mint régen

Lapszemle Forrás: teol.hu

Jelenleg 19 várnak arra, hogy bekerülhessenek a paksi önkormányzat által fenntartott idősek otthonába.

A régi, emeletes Kossuth utcai épületben csupán 30 férőhely és 6-8 ágyas szobák voltak. Az 1998 óta a lakótelepen működő otthon 50 férőhellyel indult, ám egy 2006-ban, önkormányzati beruházásban lezajlott jelentős bővítésnek köszönhetően most 86 férőhelyes. Várólista mindig van, bár a hat évvel ezelőtt átadott új szárny birtokbavétele óta jelentősen kevesebb, hiszen előzőleg hatvanan is vártak arra, hogy bekerüljenek – olvasható a Tolnai Népújság online oldalán.

Az évek alatt jelentősen megváltoztak a beköltözés feltételei. Régen elegendő indok volt, ha valaki elérte a nyugdíjkorhatárt, ma már egy kötelező állapotfelmérés előzi meg a felvételt, ahol az ápolásra leginkább rászorultak felvételéről döntenek. Kivételt képeznek a 80 év fölöttiek, akik koruknál fogva jogosultak a felvételre. A lakók némelyike 24 órás felügyeletet igényel, s akad, aki részben önellátó.

Az otthon Paks közigazgatási területéről fogad jelentkezőket, működtetését a bent élők által fizetett térítési díj, az állami normatíva és az önkormányzati támogatás fedezi. Alacsony jövedelem miatt nem utasítanak el felügyeletre szorulót. Ha a nyugdíj nem fedezi a térítési díjat, akkor a család kiegészíti azt, ennek hiányában pedig az önkormányzat.

A farsangi időszakra készülnek most az intézményben, de – mint Gogolák Róbertné intézményvezetőtől elmondta – minden jeles napot megünnepelnek. Arról, hogy tartalmasan teljenek a napok – egyéni és csoportos foglalkozások keretében - a három műszakban dolgozó ápoló-gondozók mellett a mentálhigiénés munkatársak és a foglalkoztató nővérek gondoskodnak. A demenciában szenvedőknek külön foglalkozásokat tartanak, de van gyógytorna, közös éneklés, zenehallgatás, filmvetítés, kézműves foglalkozások, illetve különféle agytornák és sportvetélkedők.

A családtagok, látogatók mellett más vendégek is megfordulnak az intézményben: rendszeresen megajándékozzák a városi és a városkörnyéki nyugdíjasklubok fellépéseikkel a lakókat, óvodások, iskolások lepik meg az időseket, középiskolás diákok olvasnak fel nekik. Az épületet is folyamatosan szépítik, fejlesztik. Most nyújtottak be pályázatot elektromos ágyak vásárlásához, ami nagy segítséget jelentene az ápoltaknak és a gondozóknak egyaránt - hangsúlyozta Gogolák Róbertné.

Legolvasottabb cikkeink