• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormány segítségét kérik Erőssék

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Nem érhet hátrányos megkülönböztetés semmilyen sportolót, miközben eltunyult a fejlett világ.

Az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói, Erőss Zsolt és Kollár Lajos. Azt szeretnék elérni, hogy a döntéshozók vonják vissza azt a rendelkezést, amely bizonyos sporttevékenységeket extrémnek minősített, s megvonta a közfinanszírozott egészségügyi ellátást azoktól, akik ilyen körülmények között sérülnek meg. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például falmászás, barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, csak ezek költségeit állja a hazai társadalombiztosítás. Az egyéb beavatkozások - műtétek, rehabilitációs szolgáltatások - árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedezniük.

A jogszabályt még Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi minisztersége idején hozták. Akkori államtitkára, a későbbi tárcavezető, Horváth Ágnes azzal indokolta a döntést, hogy az érintettek "tudatosan teszik ki magukat nagy kockázatnak".

- Elfogadhatatlan, hogy aktív életet élő, az egészségére, a fizikumára ügyelő embereket büntetnek, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet - hangsúlyozta Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, szervezője. Nem érhet hátrányos megkülönböztetés semmilyen sportolót, miközben eltunyul a fejlett világ, s ennek rendkívül súlyos egészségügyi következményei vannak. Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy a "csúcstámadás sikerült", s a sport nemzetstratégiai kérdés kell, hogy legyen. Örültünk ennek a kijelentésnek, ezért is kezdeményezzük, hogy töröljék el a minket sújtó rendelkezést - szögezte le Kollár Lajos.

- Csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportolókat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek is meghatároznák a kockázatát, és eszerint vetnék ki az adókat, valamint a járulékokat. Akkor a passzivitásnak, a mozgásszegény életmódnak, az alkoholizmusnak, a drogozásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és természetesen a dohányzásnak is meg kellene határozni a kockázatát. Nem lesz nehéz kitalálni, hogy az így élő emberek sokkal nagyobb terhet jelentenek a társadalombiztosításnak, mint mi - közölte Erőss Zsolt hegymászó.

- Ezzel persze megszűnne a szolidaritás - ismerte el, majd hozzátette: elfogadhatatlan, hogy most mi, tisztességes adófizetők álljuk a gyógykezelését annak, aki napi két-három doboz cigarettával teszi tönkre az egészségét, vagy aki a teljes passzivitás következtében hízik el és lesznek súlyos szívproblémái, sőt annak is, aki ittasan esik el és töri össze magát az utcán. Eközben, ha bennünket ér baleset, akkor a gyógykezelés költségeit ránk hárítják - tette hozzá Erőss Zsolt.