• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécsről egyszerre negyven nővér ment külföldre

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Lassan lehetetlen, hogy a nap 24 órájában biztosítsák a megfelelő számú orvost, ápolónőt.

A munka törvénykönyvének tervezett módosítása jelentősen csökkentheti az egészségügyi dolgozók fizetését, de az ágazat érdekvédői egyelőre várakoznak. Az egészségügyi dolgozók között óriási felháborodást okoz a tervezett változtatás, mert negyedére csökkentenék az éjszakai, és megszüntetnék a délutáni műszakpótlékot, valamint a szándékos és a gondatlan szakmai károkozásért a jövőben az egészségügyi dolgozókat terhelné a felelősség. Ha ez a szabály életbe lépne, műhibaper esetén a kórház vagy annak biztosítója átháríthatja a dolgozókra a több tízmilliós kártérítéseket. Ha átalakítják a pótlékok rendszerét, az eddigieknél is több egészségügyi dolgozó hagyhatja el a pályát.

A kórházak többségének már most is nehézséget okoz, hogy a nap 24 órájában biztosítsák az ellátandó betegek mellé a megfelelő számú orvost, ápolónőt. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a pécsi egyetemi klinikákról a közelmúltban egyszerre negyven nővér távozott, egy fejvadászcég németországi munkahelyekre viszi őket. Az első három hónapban nyelvet tanulnak, de már ezalatt is 1700-1800 eurós fizetést és ingyenszállást kapnak. A próbaidő lejárta után nettó 2000 eurós bérre számíthatnak.

Információk szerint az első csoportot ősszel egy hasonló nagyságú másik csapat is követi. Ez „padlóra küldheti" a pécsi klinikákat, mert néhány hónap alatt úgy vesztik el az ágy mellett dolgozó ápolónők tíz százalékát, hogy nincs utánpótlás. Az ágazat érdekvédői egyelőre várakoznak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a pótlékok elvesztése 30-40 százalékkal csökkenti az ápolók és szakdolgozók jövedelmét. Szerinte ezek a javaslatok azért is érthetetlenek, mert miközben az egészségügyért felelős államtitkár bérkiegészítéshez próbálja juttatni az ágazat dolgozóit, egy másik kormányzati intézkedés havonta több tízezer forintot vesz el ugyanezen emberektől. Arra a kérdésre, hogy milyen eszközzel próbálják megvédeni a kamara tagjait, Balogh Zoltán csak annyit mondott, augusztus végén testületi ülésen tárgyalnak a lehetőségekről.

Cáfol az egyetem