• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormányzat vizsgálódik a csúszás miatt

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

A tudományos vezető szerint veszélybe került a hatvanmilliárdos projekt.

Tizennégy hónap alatt nem volt képes az állami ELI-HU Nonprofit Kft. elkészíteni a szegedi, összességében hatvanmilliárdos lézerprojekt uniós pályázatát, és a szakmai csapat sem állt fel. Így lehetetlenné vált a célok 2015 végéig történő megvalósítása – mindezek miatt mondott le a projekt tudományos vezetője, Krausz Ferenc fizikus. A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság teljes körű vizsgálatot rendelt el – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

„Elképzelni sem tudom, mi tarthat tizennégy hónapig azon a pályázaton, amelyet mind a cseh, mind a román kollégáinknak sikerült néhány hónappal kormányaik döntését követően beadniuk" – írta július 24-én kelt felmondólevelében a Németországban élő Krausz Ferenc fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. Az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézerkutató-központ tudományos vezetője, az állami ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese e dokumentumban kifejtette: lehetetlenné vált a projektcélok 2015 végéig történő megvalósítása. Így az csak a következő, 2013–2020 közötti EU-s költségvetés keretein belül fejezhető be. Nem csak a pályázat elnyerésében kerültünk a cseh és a román partnerekhez képest „alig behozható hátrányba" – vélekedett Krausz Ferenc.

„Még ennél is nagyobb probléma – folytatja Krausz –, hogy a jelentős számú nemzetközi hírnevű otthoni lézerfizikust sem sikerült bevonni a projekt előkészítésébe. Ez érthetetlen, különösen annak ismeretében, hogy a segítségüket aktívan felajánlották. Óriási hiba ez annak fényében, hogy hasonló »ütőképességű« szakembergárdával egyik partnerünk sem rendelkezik, következésképp ezen komparatív előny megfelelő hasznosítása lehetne hátrányunk ledolgozásának legfőbb eszköze" – fejtette ki a lemondott tudós.

Krausz Ferenc levelében kitért arra, már többször is jelezte aggályait az ELI-HU ügyvezető igazgatójának, Lehrner Lórántnak, de mint írta, semmilyen jelét nem adták, hogy a tanácsaira szükség lenne.

„Az elkövetett mulasztásokért és azok várható súlyos következményeiért ezért semmiféle (rész)felelősséget vállalni nem tudok, és a történtek után várható jövőbeni hibákért a jövőben sem kívánok" – áll Krausz levelében.

Mint ismert, Szegeden jöhet majd létre a világ legrövidebb fényvillanásait előállító attoszekundumos technológia. A magyar kutatóközpont ezzel egyedülálló lehetne a világon. A kormány 64 milliárd forintot fordít a beruházásra az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre hárommilliárd forint áll rendelkezésre. Az unió összességében nyolcszázmillió eurós – Szeged mellett Prágában és Bukarestben megvalósuló – beruházása alapvetően befolyásolhatja a fizika, a kémia, a biológia, az orvostudomány és az információtechnológia fejlődését.

A kormányszóvivői iroda a múlt héten tette közzé, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság meglepődött a tudományos vezető távozásán, és augusztus 31-ig teljes felülvizsgálatot kezd a tudományos nagyberuházás kapcsán. Szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát is. A közlemény szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó projektje körül kialakult helyzetet, és megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon.