• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A koronavírus támadás a nanovilágból

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: boon.hu
A koronavírus támadás a nanovilágból

Egy száz nanométer nagyságú kis szerkezet önreprodukciós ámokfutása túltesz minden emberi tudáson.

A Covid-vírus létrejöttével kapcsolatos konspirációs elméletek, de a vakcina tagadása sem szolgálják a közös érdeket, a nanovilágból érkező ellenség visszaszorítását – mondja Szebeni János a boon-nak adott interjúban. A kutató 1985-ben hagyta tartósan el Magyarországot, 22 évig az Egyesült Államokban folytatta tudományos munkáját, ahol többek között HIV ellenes gyógyszerekkel, az AIDS-farmakológiával is foglalkozott. 2006-ban tért haza, azóta a Miskolci és Semmelweis Egyetemen habilitált professzor, akadémiai doktor. Jelenleg a nanotechnológia segítségével létrehozott gyógyszerek, többek között a hírvivő RNS-t (mRNS-t) tartalmazó, Covid–19 elleni liposzomális vakcinák allergiás mellékhatásaival foglalkozik egy nemzetközi farmakológus- és immunológuscsoport tagjaként.

Létezik amerikai, angol, orosz, kínai Covid-vakcina. Mindegyiknek ugyanaz a hatásmechanizmusa?

Nem, mindegyik különböző, csak a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinája hasonló. Eddig ezzel a kettővel foglalkozunk, mert ezek kaptak felhasználási engedélyt, ezekre vannak klinikai adatok. A vakcinának az emberi szervezetre gyakorolt hatásával természetesen a fejlesztés során is foglalkoztak, de akkor még nem volt elégséges adat, hogy az allergiás reakciók felszínre kerüljenek. Igaz, rendkívül kis százalékban okoz ez gondot, százezer ember közül egynél, ami Magyarországra vetítve talán száz embert jelenthet. Ellenben az Egyesült Államokban vagy Indiában több tízezer esetre lehet számítani, ezért is kell figyelni a veszélyes immunreakciók megelőzésére. A most engedélyezett orosz és angol vakcinákról még nincs elég információ.

Amit mond, a hétköznapi emberekben nem igazán csökkenti az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Ez bizonyára azért van, mert a Pfizer és a Moderna vakcinája teljesen új technológia, az emberek ezért úgy érezhetik, hogy ők valamiféle kísérletnek a részei. A hagyományos oltóanyagokkal ellentétben az mRNS-technológiával készülő oltóanyag nem elölt vagy legyengített vírust tartalmaz, hanem egy vírus fehérjéjének a hírvivő – angolul: messenger – RNS-ét. Ennek felhasználásáról még nincs sok tapasztalat. Az általános félelmet tükrözik a hosszú távú mellékhatásokról szóló teóriák, de ezeknek nincs semmiféle tudományos alapja. Az egyetlen bizonyítható mellékhatás az allergiás betegeket érinti, amire jelenleg az az egyetlen megoldás, ha nem oltják be őket. De nem szabad, hogy ez gátolja a vakcina terjedését és általános használatát, és ahogy említettem, van reális remény, hogy az anafilaxiás reakciók megelőzése megoldódik.

A kérdőjelek számát tovább növeli, hogy a vakcina megjelenése után a vírus újabb, fertőzőbb változata jelent meg.

Valóban sok nyitott kérdés van, ezek között az allergia tűnik a legkisebbnek. A vakcina mellett az egyetlen alternatíva a betegség hatékonyabb gyógyítása, amire szintén óriási erőfeszítések irányulnak világszerte. Ez a támadás a nanovilágból elképesztően pusztító.

Hogy érti ezt? Megelevenedett a tudományos fantasztikum világa?

Amikor a nanotechnológia kezdett elterjedni, Eric Drexler amerikai tudós, sci-fi-író az egyik könyvében (Engines of Creation, 1986) egy olyan víziót írt le, hogy egy tévedés miatt önreprodukcióra képes nanorobotok (nanobotok) jönnek létre, amik korlátlanul szaporodnak, magukba építve mindenfajta szerves és szervetlen anyagot, és nagy sebességgel felfalják világunkat. Ez volt a globális katasztrófát jósoló „Grey goo” teória, amitől annyira megijedtek annak idején, hogy évekre jegelték a nanotechnológiai kutatásokat. Később képtelenségnek nyilvánították az elképzelést, de most mintha megvalósulna, legalábbis részben, hiszen a SARS-CoV-2 vírus is egy önreprodukáló nanorendszer. A különbség az, hogy humánvírusként nem a környező világot, hanem az emberek tüdejét és egyéb szerveit roncsolja. Ha belegondolunk, a mai valóság egy tudományos fantasztikumba illő történet, amelyben egy száz nanométer nagyságú kis szerkezet önreprodukciós ámokfutása túltesz minden emberi tudáson, nehéz próbára teszi gazdasági és társadalmi szervezettségünket. A legelképesztőbb ebben, hogy vannak, akik tagadják a koronavírus létezését. Persze, volt, aki az AIDS-et okozó HIV-vírus létezésében is kételkedett, de ma már aligha van ilyen. Meggyőződésem szerint a Covid vírus létrejöttével kapcsolatos konspirációs elméletek, de a vakcina tagadása sem szolgálják a közös érdeket, a nanovilágból érkező ellenség visszaszorítását.

Továbbiak a cikkben