• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megrohanták a magyarok a patikákat

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: penzcentrum.hu
Megrohanták a magyarok a patikákat

A jelenlegi termékhiány listán 66 olyan készítmény van, amely az első hullám óta hiánycikk.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus világjárvány a gyógyszeripart sem kíméli: a globalizáció miatt vannak egyes alapanyagok, amelyekhez a gyárak március óta nem jutottak hozzá. Számos készítmény bizonyult tartós hiánycikknek a járvány óta, melyek hátterében nem csak gyártási, szállítási gondok állnak, hanem a megnövekedett igény is: a lakosság körében még mindig nagyobb a gyógyszerfogyasztás. Ennek oka lehet a magasabb számú megbetegedés, vagy a gyógyszerek felhalmozása is. Ez pedig az eredményezi, hogy olyan mindennapi használatban lévő gyógyszerek tűnnek el átmenetileg a patikákból, mint a Cataflam Dolo vagy a Neo Citrán forró italpor - írta a péncentrum.hu.

A szakemberek már a járvány kezdetén azt jósolták, a gyógyszergyártás globalizáltséga miatt elő fognak fordulni gyártási gondok, és alapanyaghiány, ezen kívül egyes készítményekre az igény is olyan mértékben megnövekedhet, hogy az átmeneti hiányt okoz. A gyógyszergyártás ugyanis nagy mértékben rá van utalva az ázsiai és dél-amerikai régiókban elhelyezkedő alapanyaggyártókra. A különböző természeti katasztrófák eddig is okoztak zavarokat a késztermékek gyártásában, mert a nyersanyagok (hatóanyag, segédanyag és csomagolóanyag) nem álltak rendelkezésre, a járványt viszont nem lehet megoldani villámgyors válságkezeléssel, és globális hatásai nem mérhetők egy lokális katasztrófáéhoz.

Jelenleg 1367 termék szerepel a magyar gyógyszerhatóság hiánylistáján - amelyen júniusban még 1489 tétel szerepelt. Ezek közül 228 termékhiány 2020. március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése után került bejelentésre - júniusban még csak 158 volt ezek száma. A március óta hiányzó cikkek közül 24 esetben megnövekedett igény, 84 esetben gyártási gond, 16 esetben hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma, 8 esetben adminisztratív ok, 23 esetben szállítási vagy raktározási gond, 73 esetben viszont piaci megfontolások állnak a háttérben.

Ha összevetjük az előző két év adataival az idei év elejieket, látható, hogy az arány eltolódott abban, miért hiánycikk egy gyógyszer. Míg 2019 és 2020 júniusában is a piaci megfontolások miatt hiányzott a legtöbb szer a patikákból, most a gyártási gond sokkal nagyobb arányban áll a háttérben. Továbbá, amíg korábban a megnövekedett igény mint a hiány oka 1-2%-ot érintett, most ez 10%. Szintén nőtt a szállítási és raktári gondok, vagy hatóanyaghiány okozta hiányok száma. Ez egyértelműen a járvány hatása. További hatások a teljes cikkben