• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A koronavírust is megfékezheti a magyar app

Lapszemle 2020.03.23 Forrás: portfolio.hu
A koronavírust is megfékezheti a magyar app

Az app teljesen anonim és önkéntes alapon működik. Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett.

Mobilappot fejleszt egy magyar csapat, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban, mikor, mennyire volt közel hozzánk és mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében, írja a portfolio.hu. A cég az app elindításához egészségügyi szervezet partnert keres, akár a WHO-nak is odaadnák a nyílt forráskódú fejlesztésüket, mely már jövő hétre elkészülhet. 

Facebook posztban jelentette be egy magyar IT-fejlesztő cég alapítója, hogy egy ingyenes, nyílt forráskódú koronavírusos appot (VirusContact) építenek saját erőforrásból, az app már jövő hétre elkészülhet.  Az app nem kifejezetten csak a magyar piacra készül, és nem is az azt fejlesztő cég adná ki, hanem egy nagy, ismert egészségügyi szervezet partnert keresnek ehhez, például a WHO-nak is odaadnák az appot. Bár van hozzáférésük a mobilapp áruházakhoz, mert korábban már kiadtak appot, szeretnék, ha az alkalmazás mögé a bizalmat egy nagy szervezet biztosítaná.

A szóban forgó fejlesztő cég egy kisebb, négy fős, budapesti székhelyű IT-fejlesztő vállalkozás, a Visual Cortex Kft., melynek  Werderits Krisztián az alapítója.  A nyilvánosan elérhető cégadatbázis szerint is egy működő, valós tevékenységgel rendelkező cégről van szó. Az  alapító elmondta, ez egy nyílt forráskódú fejlesztés, amit bárki megvizsgálhat, ebben nincs kártékony kód vagy zsarolóvírus. Ezt szeretnék egy nagy, hiteles egészségügyi szervezetnek, például a WHO-nak átadni.

Mint elmondta, az app teljesen anonim, az első verzióban gondoltak rá, hogy opcionálisan bekérnek adatokat (név, cím, telefonszám), amit esetleg hatóságok vissza tudnak keresni az esetleges fertőzések felderítése érdekében, de ezt elvetették.

Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni, nem is tudja, hogyan értesíthetné őket. Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen.

Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri - értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak.

Az app önkéntes alapon működik, azaz nem egy hivatalos adatbázisból, hanem a „közösségi” adatokból építkezik. Azt fogja koronavírusosnak jelezni, aki magáról ezt állítja az appban egy nyilatkozatban. Itt felhívják a figyelmet arra, hogy bűncselekményt követ el, aki hamisan nyilatkozik erről. Az appon keresztül átadott adatokat egy még ki nem választott, nagy, biztonságos felhőszolgáltató felhőjében tárolják a tervek szerint, 14 nap elteltével pedig automatikusan törlik ezeket. (Részletes leírásért lásd a bejegyzést és ezt a leírást).