• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A következő évek vesztese lesz az egészségügy?

Lapszemle 2019.01.24 Forrás: hvg.hu
A következő évek vesztese lesz az egészségügy?

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget.

Megjelent a 2020-as és 2021-es költségvetés sarokszámait lefektető kormányhatározat. A tervek szerint a kormány lényegében befagyasztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó költéseket, és csökkenti a Belügyminisztérium kiadásait. A Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium többet fog költeni. A kormány több adóbevételre számít. Több pénz megy majd nyugdíjakra és egészségbiztosításra. Az államháztartás hiánya egyre kisebb lesz, az államadósság számszerűen kicsit nőni, de GDP-arányosan csökkenni fog, írja a hvg.hu.

Az oktatási és egészségügyi kiadások jelentős részét magában foglaló Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tétele lesz a 2020-as és a 2021-es állami költségvetés egyik nagy vesztese – derül ki a két év költségvetési sarokszámait rögzítő friss kormányhatározatból. Az Emminek 2019-re 3 496 milliárd forint kiadást tervezett be a kormány, ez a jelenlegi tervek szerint 2020-ban 3 582 milliárd lesz, 2021-ben 3 478 milliárd (vagyis kevesebb, mint 2019-ben). Mindez úgy, hogy a következő években várhatóan 3 százalék körül lesz az infláció, vagyis reálértéken az Emmi kiadásai még jobban csökkenni fognak. Az Emmi kiadásainak befagyasztása annyiban nem meglepő, hogy az egészségügy és az oktatás a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta mostohagyerekek, mindkét terület finanszírozása csökkent 2010-ről 2017-re GDP-arányosan, és az összes állami kiadás százalékában is. A kormányhatározat nem részletezi az Emmi fejezetén belüli számokat, így egyelőre nem lehet tudni, konkrétan az oktatással és egészségüggyel kapcsolatos számok hogyan fognak alakulni a kalapon belül, elvi esély van rá, hogy más tételeket (például a Nemzeti Sportközpontokét) meg fogja vágni a kormány.

A költségvetési tervek egyik nagy nyertesen a minisztériumok közül az elmúlt években egyre több projektet és tételt maga alá gyűrő Miniszterelnökség: a 2019-es 803 milliárd forint kiadás után 2020-ban a kormány 904 milliárdot tervez költeni ebből a kalapból, 2021-ben pedig még sokkal többet, 1 231 milliárd forintot.  

A kormány azzal számol, hogy az uniós fejlesztések támogatására egyre kevesebbet fog költeni, a 2019-es büdzsé erre még 1 801 milliárdot irányoz elő, a 2020-as terv 1 443 milliárd, a 2021-es pedig mindössze 703 milliárd. Ez megint csak nem meglepő, a kormány az elmúlt években iszonyatosan felpörgette az EU-s programokat, az uniós költségvetési ciklus végére (ami áthúzódik a 2021-ben induló új ciklus elejére) alig lesz már lehívható forrás.

Legolvasottabb cikkeink