• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Majd másfélezer településen nincs gyógyszertár

Lapszemle 2019.01.24 Forrás: 24.hu
Majd másfélezer településen nincs gyógyszertár

Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobbakban már  elérhető valamilyen patikai szolgáltatás.

Miként férnek hozzá a gyógyszerhez azok, akik olyan falvakban laknak, ahol  nincs gyorsan elérhető gyógyszertár, miként súlyosbodhat a probléma, ha az idősebb patikusok is kiöregszenek, ahogyan a háziorvosok, s kérdezünk fiatal gyógyszerészeket arról, hogyan tervezik karrierjüket, erre keres választ a 24.hu körképe. Több mint 3000 gyógyszertárat és 1486 patika nélküli települést azonosítottak, miután az összes elérhető adatbázist összesítették. 

Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét arra kérték, hogy értékelje a jelenlegi struktúrát. A vezető elöljáróban elmondta: "A jelenlegi magyar helyet Európában jónak számít. Van, ahol sokkal több gyógyszertár van, ám akadnak helyek, ahol szinte nincsenek is patikák." 

Az igazi nehézséget a pár száz fős települések jelentik, az ezer főnél nagyobb falvakban már jellemzően elérhető valamilyen gyógyszertári szolgáltatás. Első ránézésre azt látjuk, hogy az Eurostat adatai alapján az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó Észak-Magyarországon Borsod és Nógrád megyében is sok a patika nélküli helység.

Hankónak felvetették, hogy talán a mobilgyógyszertárak megoldást jelenthetnek, de szerinte lehet, hogy bizonyos problémákat ezzel megoldunk, ám nagyobbakat generálhatunk, mert az eleve támogatásra szoruló kisforgalmú és a fiókgyógyszertárak szűnhetnek majd meg, mivel éppen az a bevétel hiányzik majd a fenntartáshoz, amelyet a mobilpatikák képesek elvinni. Márpedig, ha bezárnak a gyógyszertárak, eltűnnek a gyógyszerészek, és az iskola, a háziorvos, a jegyző, a vonat mellett a patikus is elmegy, akkor nem sok minden marad.

Hankó szerint az biztos, hogy sok új gyógyszertár már nem nagyon lesz, a cél a rendszer fenntartása. Ehhez azonban szerinte nem elég a szakpolitikai segítség, komplex vidékfejlesztési stratégia hozhat változást.

"Ahhoz, hogy fenntarthassuk a közszolgáltatások színvonalát vidéken, komplex megoldásra van szükség. Nemcsak a most működő kisforgalmú vidéki gyógyszertárak fenntartásához szükséges forrásokat kell biztosítani, hanem elő kell segíteni, hogy ezeknek az átvételéhez szükséges források a fiatalok rendelkezésére álljanak és a működtetésük a fiatalabb gyógyszerészeknek is perspektívát jelentsen. Hogy egy fiatal patikus például Miskolc vagy Debrecen környéki falvakban gyógyszertárat nyisson, biztosítani kell, hogy a gyermekeinek a megfelelő színvonalú oktatási, sportolási lehetőségei legalább a közelben meglegyenek, mert ezt akarja megadni gyermekének, pezsgő kulturális életnek kell lennie, mert ezt akarja megadni családjának, jó közlekedési rendszer kell, hogy hamar eljuthasson munkahelyéről otthonába. Nagyon nagy kihívás, de nincs más esélyünk" - mondta a kamara elnöke.

Legolvasottabb cikkeink