• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A KSH a bérekről: zöldségtermesztő, pszichológus, miniszter, orvos

Lapszemle 2023.05.08 Forrás: 24.hu
A KSH a bérekről: zöldségtermesztő, pszichológus, miniszter, orvos

A KSH adatai szerint az orvosok átlagbére három év alatt megháromszorozódott.

A KSH statisztikájában 462 foglalkozás szerepel, ezeket különböző főcsoportokba sorolják az alapján, hogy milyen szaktudás, végzettség kell az egyes szakmák betöltéséhez. Az 1-es csoportban találhatók a többi között a politikai vezetők, illetve a vállalatok pénzügyi, gazdasági vezetői, a 9-esben pedig a szaktudást nem igénylő szakmák. A 24.hu foglalkozási áganként vizsgálta meg, 2019-ről 2022-re hol nőtt a legnagyobb mértékben a fizetés. 

Az 1-es főcsoportban bő negyven százalékkal nőtt a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, illetve a kulturális vagy gyermek- illetve idősgondozási tevékenységet folytató egységek vezetőinek bére. Kiugróan magas, 120 százalékos növekedés figyelhető meg az egészségügyi vezetőknél: ők tavaly a korábbi 753 ezer forintos bruttó fizetésük helyett átlagosan már 1,6 millió forintot vihettek haza havonta. A kategóriában a legtöbbet a törvényhozók, az államtitkárok, a miniszterek keresnek – az ő járandóságuk havi bruttó 1,8 millió forint felett volt.

A 2-es főcsoportban (a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő szakmák esetében) az egészségügyi dolgozók végeztek: a bérrendezés és a hálapénz kriminalizálása után egy általános orvos háromszor annyit keresett 2022-ben, mint három évvel korábban (bruttó 426 ezer helyett 1,27 millió forintot), egy szakorvos pedig két és félszer annyit (785 ezer forint helyett bő kétmillió forintot).

Az utóbbihoz hasonló arányú a növekedés a fogorvosok, fogszakorvosok körében (bruttó 330 ezer forintról 824 ezer forintra nőtt a bruttó bérük átlagosan), míg a pszichológusok bérpapírján 345 ezer forint helyett már 642 ezer forint szerepelt a tavalyi évben. A kategória ötös toplistájába bekerültek még a felsőfokú képzettséget igénylő ápolónők, akik 432 ezer forint helyett 740 ezer forintból gazdálkodhattak három év elteltével.

A 3-as főcsoportban (egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások) vegyes kép rajzolódik ki. A legnagyobb bérnövekedés 85 százalékos volt, ennek a tengeri és belvízi hajóparancsnokok, fedélzeti tisztek örülhettek (az ő fizetésük 312 ezerről nőtt 580 ezerre), ennél kicsit kisebb arányú, de még így is jelentős növekedés volt a szülész(nő)i tevékenység segítőinél (334 ezerről 592 ezerre nőtt a fizetésük), a fogászati, illetve általános egészségügyi asszisztenseknél, továbbá az egészségügyi dokumentátoroknál. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink