• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A kutyák kiszimatolják a betegségeket is

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Úgy tűnik, a kutya az ember legjobb barátja – és orvosa is egyben.

Minden családnál előjön a kérdés előbb-utóbb: legyen-e kutya a háznál? A kutyatartás alapvető előnyei mellett ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a házőrzők pozitívan befolyásolják az egészségünket és akár a komolyabb bajtól is megmenthetnek minket – írja a hvg.hu portálja.

Egy 1989-es orvosi tanulmány szerint egy beteg arról számolt be, hogy kutyája folyamatosan egy anyajegyet szagolgat a lábán, sőt néhányszor megpróbálkozott a kiszagolt rész kiharapásával. Később kiderült, hogy az anyajegy rosszindulatú daganatot rejtett.

A kutya azonban nem csak a bőr-, hanem mell-, tüdő-, vagy akár vastagbélrák kimutatására is alkalmas. Egy speciálisan kiképzett, nyolcéves labrador például 37 esetből 33-nál jelezte helyesen a vastagbélrákos megbetegedést.

2000-ben jelent meg egy orvosi tanulmány, amelyből kiderült, hogy a cukorbetegekkel élő kutyák kétharmadánál volt észlelhető valamilyen viselkedésbeli válzozás abban az esetben, ha gazdájuk vércukorszintje a kritikus szint alá esett. Néha már akkor jelezték a bajt, amikor az ember még fel sem fogta, mi zajlik a szervezetében. Az egészben a legjobb, hogy a kutyák ilyen esetben még apró lökésekkel is evésre biztatják a gazdit. Az is bebizonyosodott, hogy bár sokan féltik gyerekeiket az állatallergiától, az igazság az, hogy azok a gyerekek, akik kutyával nőnek fel, jóval kisebb eséllyel lesznek ekcémások.

Azt is érdemes tudni, hogy az erre kiképzett kutyák szinte bárhol kiszagolják azt az összetevőt, amire a gazda allergiás. A súlyos mogyoróallergiában szenvedőket például már a mogyoró illata is allergiás reakciókra ingerelheti, egy erre felkészített ebbel azonban ez a probléma is könnyen áthidalható.

Ez a legalapvetőbb előnye egy négylábú befogadásának. Az ebek mozgásigénye a befogadó családot is aktivitásra ösztönzi, ráadásul az önfeledt játék során fel sem tűnik maga a mozgás.

Azok a gyerekek, akiknek kutya van a környezetében hetente átlagban 15 perccel többet mozognak azon társaiknál, akiknél nincs házőrző.

Legolvasottabb cikkeink