• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A labor dolgozóiból sugárzik munkájuk és a betegek szeretete

Lapszemle Forrás: heol.hu

Már a neve is misztikus: izotópdiagnosztikai osztály.

A betegek, akik először belépnek a Markhot Ferenc Kórház izotóplaborjába, többnyire tele vannak félelemmel. Az ott dolgozók kedvessége és humora azonban hamar elűzi félelmeiket. Az izotópterápia tulajdonképpen sugárkezelés, csak nem külső forrásból származik a sugárzás, hanem beadjuk azt a betegnek szájon át, kapszula formájában – magyarázza dr. Homonnai Andrea izotópdiagnosztikai szakorvos, osztályvezető – olvasható a heol.hu portálján.

Természetesen nem olyan mennyiségű sugárzást ez, ami már az egészségre is káros lenne. Ha a hétköznapi embernek ezt említjük, rögtön az atombomba pusztítására, Csernobilra, netán a fukusimai atomreaktor tragédiájára gondolnak, s megijednek. Fölöslegesen, ugyanis az izotópkezelések során alkalmazott gyógyszerek nagyságrendekkel kisebb sugárterhelést jelentenek a szervezetnek, mint az a sugárzásmennyiség, amelyet egész életünk során CT- vagy röntgenvizsgálatokon összeszedünk. A CT-t talán már jobban elfogadják, megszokták az emberek, az izotópkezeléstől még tartanak, pedig egy mellkasi CT nagyobb terhelést jelent az emberi szervezetnek, mint a legnagyobb sugárterheléssel járó izotópkezelés – fűzte hozzá Homonnai doktor.

Természetesen szükség óvatosságra. Be kell tartani a biztonsági szabályokat, amikkel elbocsátjuk őket, s akkor nem jelentenek veszélyt a környezetükre sem. Ilyenek például, hogy a kezelés ideje alatt a vécét használat után kétszer kell leöblíteni, bizonyos típusú kezeléseknél pedig egy-két napig tartózkodni kell a tömegközlekedés igénybevételétől, illetve kerülni kell az újszülöttekkel, kisgyermekekkel való kontaktus – emelte ki a szakorvos, hozzátéve azt is, javasolt a bő folyadékfogyasztás. Nem teljesíthetetlen szabályok, s ha azt nézzük, hogy az életminőség javul az izotópkezelések hatására, úgy nem is nagy ár.

A legtöbb páciens pajzsmirigy-túlműködés miatt keresi fel az izotópdiagnosztikai osztályt. Nekik jód 131-es izotóppal segítenek. Nagyon látványos életminőség-javulást jelent a daganatok csontáttéteinek fájdalomcsillapításában alkalmazott izotópterápia. Egyetlen injekcióval hosszú hónapokra szabadulnak meg a kínzó fájdalomtól a betegek – mondta dr. Homonnai Andrea.

A szakember rámutatott, hogy a megfelelő információk sokat segíthetnek abban, hogy a betegek ne tartsanak alaptalanul az izotópdiagnosztika és a kezelések kockázataitól, amelyek a legtöbb esetben kisebbek, mint a műtétek esetében felmerülő szövődmények kockázata. Az allergia pedig rendkívül ritka. Az elmúlt csaknem húsz esztendőben egyet sem jegyeztek fel az osztályon. Ennek egyik oka lehet, hogy a terápia alkalmazása előtt alaposan kikérdezik a betegeket. Másrészt alapos kivizsgáláson esik át a beteg. Tisztázzák, hogy nem szenved-e a páciens vese-, vagy éppen szívbetegségben. A vesefunkció tisztázása azért is fontos, mert ennek a szervnek a csökkent működése megnöveli a mellékhatások esélyét is.

Bizonyos autoimmun betegségek esetén is hatékony lehet az általuk alkalmazott kezelés, de idős betegek göbös strúmáinak a csökkentésében is gyakorta segítenek – emeli ki a portál.