• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A Le Monde a magyar fogászati turizmusról

Lapszemle 2019.05.22 Forrás: hvg.hu
A Le Monde a magyar fogászati turizmusról

A francia lap megjegyzi: ha Magyarországra repülünk, akkor a járaton jó eséllyel az útitársaink mintegy 20%-a fogászati turista.

"12 ezer euróért csináltattam új fogsort Magyarországon, míg Franciaországban ez legalább 27 ezer euróba került volna. Ráadásul ki sem tudtam volna várni a végét, mert nálunk olyan sokáig tart a fogbeültetés" – mondta el a magyar fogászati turizmusról riportot készítő francia lapnak Maria Figliuzzi asszony - írja a hvg.hu.

A francia kisvárosban, Aix les Bains-ben élő 70 éves asszony egész életében háztartásbeli volt, de vasutasként dolgozó férje jogán van érvényes társadalombiztosítása. Így is nagyon nehezen jött volna össze a pénz egy új fogsorra, fogbeültetésre. Felfedezte tehát Magyarországot. Számolgatott, majd felpattant egy fapados járatra és irány Budapest. Magyarország megmentette az életemet – nyilatkozta az asszony a párizsi Le Monde-nak.

A francia lap tudósítója megjegyzi: ha Magyarországra repülünk, akkor a fapados járaton jó eséllyel gyaníthatjuk, hogy útitársaink mintegy 20%-a fogászati turista. A többnyire kispénzű franciák úgy vágnak neki az útnak, hogy halvány fogalmuk sincs az országról, ahova utaznak, és amelyiknek a nyelvét egyáltalán nem értik. Sőt, angolul se nagyon tudnak, pedig a fogászati turizmusban ez nélkülözhetetlen. A magyar fogorvosok többsége ugyanis angol nyelven szolgálja ki a külföldi pácienseket. Az idősebb franciák számára ez komoly gondot jelent, mert ők még abban a hitben nőttek fel, hogy a francia világnyelv.

1000 euró vagy csak 550?

Az alacsony árak miatt jönnek a külföldiek – nyilatkozta egy magyar fogorvos a lapnak, hozzátéve, hogy nála egy fogbeültetés ára 550 euró, míg Franciaországban ugyanez csaknem a duplájába, 1000 euróba kerül. A számítás tehát egyszerű: utazással és szállással együtt is megéri a fogászati turizmus. Főként mert az orvosi ellátás színvonala ugyanolyan jó, mint Franciaországban! Az ár-érték arány tehát kedvező. Vagyis megéri a kispénzű franciáknak is a nagy utazás Magyarországra.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink