• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Dr. Palkovits Miklós és az Anatómiai Múzeum

Hírek 2019.05.22 Forrás: Semmelweis Egyetem
Dr. Palkovits Miklós és az Anatómiai Múzeum

A modern CT-felvételek finomságával vetélkedő háromdimenziós preparátumok máig megtekinthetőek az Anatómiai Múzeum tárgyai között.

Dr. Palkovits Miklós először gimnazistaként járt az egyetemmel egyidős Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, azon belül is az Anatómiai Múzeumban, ami óriási hatással volt rá, és többször visszajárt ide – emlékezett vissza. Az első ember pedig, akivel találkozott, dr. Kádár Ferenc adjunktus volt, aki kalandos körülmények között, eleinte ún. pengős altisztként került az intézetbe. „Gyere kicsim, hogyha érdekel” – idézte fel „Kádár Feri bácsi” első hozzá intézett szavait.

Dr. Kiss Ferenc professzor, az intézet akkori igazgatója és Kádár Ferenc 1934-ben Párizsban találkoztak egy jótékonysági rendezvényen, ekkor hívta haza a professzor a munkanélküli Kádár Ferencet a pesti anatómiai intézetbe dolgozni. Mint minden altiszt (így hívták régen a boncmestereket), munkája mellett ő is csontvázakat, koponyákat preparált – mesélte dr. Palkovits Miklós. Kádár Ferenc ugyanakkor rendkívüli alapossággal megtanult speciális ún. korróziós preparátumokat (a szív, a tüdő, a máj és a vese artériáinak és vénáinak színes feltöltését) is készíteni. Ezek, a modern CT-felvételek finomságával vetélkedő háromdimenziós preparátumok máig megtekinthetőek az Anatómiai Múzeum tárgyai között. Kiss Ferenc professzor biztatásával és támogatásával Kádár Ferenc végül megszerezte az orvosi diplomát, és később adjunktusként dolgozott az Anatómiai Intézetben.

Dr. Palkovits Miklós 1952-ben kezdett el az egyetemen tanulni, és 1958 óta dolgozik itt úgy, hogy közben három évtizeden át (2006-ig), minden év felét az Egyesült Államokban, másik felét Magyarországon töltötte. A Széchenyi-díjas, kétszer is Nobel-díjra jelölt Palkovits professzor irodája Kádár Ferenc egykori szobája és preparáló helysége. Ezért választotta a kedvenc egyetemi helyeként az Anatómiai Múzeumot, valamint számára kedves, visszatérő emlékként Kádár Feri bácsit és vele a régi anatómiai intézet hangulatát.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink