• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legkisebbek is élvezhetik az élő muzsikát

Lapszemle Forrás: baon.hu

Közel 15 éve koncertezett először kismamáknak Fellegi Ádám neves zongoraművész.

Ebből alakultak ki később babakoncertjei, amiket újabban saját lakásán ad. A napokban Kecskeméten muzsikált – olvasható a Petőfi Népe – online oldalán.

Annak idején Fellegi Ádám nagyon is komolyan vette Kodály Zoltán híres intelmét, miszerint "a zenei nevelést kilenc hónappal a születés előtt kell megkezdeni". Jelentkezett Budapesten az 1. szülészeti klinikán, hogy a terhesoktatás keretében relaxáló, kedvre derítő zenéket játszana saját Bösendorfer zongoráján. Óriási sikere lett, minden alkalommal színültig telt az előadóterem. Idővel megszülettek a babák, az újdonsült anyukák pedig egymás után jelentkeztek, hogy folytatást szeretnének, immár csemetéikkel. Ebből jöttek létre a Fellegi féle csecsemő- és kisbabakoncertek.

E legutóbbi koncertjén a kivetítőn megjelenített meserészletek, természeti képek is lekötötték az apróságokat. Fellegi Ádám Liszt-díjas zongoraművész pedig fáradhatatlanul játszott, verseket szavalt, humorizált - láthatóan a felnőttek is élvezték produkcióját csütörtökön, a kecskeméti Ötpötty Kreatív Játszóházban.

Mózeskosarakban érkezett a legfiatalabb hallgatóság a gyermekekre adaptált komolyzenei koncertre. A nagyobbak anyjuk, nagymamamájuk ölébe kuporodva hallgatták az első műsorszámként előadott Állatok farsangját, majd egyre bátrabban közeledtek a zongorához és bűvölőjéhez.

Ha tudnék cigánykereket hányni, azt is megtenném, csakhogy ezek a kicsinyek idővel eljussanak Bach vagy Kodály fenséges művészetéhez – árulta el a művész kecskeméti koncertjei előtt. A régi korokban a házi muzsikálásból nem zárták ki a gyerekeket, észrevétlenül beléjük nevelődött az igényes zene. Mostanság a gyerekek kvázi ki vannak zárva a hangversenytermekből. Az én nyomomban egyre több helyen tartanak babakoncerteket, de mesterművésszel, élőzenével sehol másutt – fűzte hozzá Fellegi Ádám.

Egy ideje a művész budapesti lakásán zajlanak a babakoncertek. A nappaliban 30 szülő és közel ugyanennyi gyermek kényelmesen elfér. Vannak köztük csecsemők, négy-hat hónapos csúszkálók, 1,5 éves totyogók, és mind jól érzik magukat.

Látszólag semmi sem történik, a gyermek tologatja a kisautóját, játszik a babájával, nézi a vetített képeket, de közben hallja a csodálatos élő muzsikát, és remélhetőleg örök nyomot hagy benne – nyilatkozta a zongorista, aki egyben négy unokás nagypapa. Olyan ez, mint a gyümölcsfaültetés, ami csak évek múltán hoz termést, ha egyáltalán hoz.

Nem minden gyermekből válik később muzikális felnőtt, de ilyen is előfordul. A legelső terhesgondozásos koncerteken ott lévő anyuka például tizenévvel később arról számolt be, hogy kisfia egy országos csellóverseny döntőjébe jutott. Erre roppant büszke vagyok! – hangsúlyozta a neves zongoraművész.

Legolvasottabb cikkeink