• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A legtöbb hajléktalan észrevétlenül áll mellettünk a zebránál

Lapszemle 2022.05.21 Forrás: Index
A legtöbb hajléktalan észrevétlenül áll mellettünk a zebránál

Erősebb családsegítő szolgálatra, gyermekvédelmi rendszerre, szervezettebb idős- és pszichiátriai ellátásra lenne szüksége az országnak.

Hiába nehéz ma hazánkban lakáshoz jutni, mégis kevesebb a hajléktalan. Az ellátásuk azonban egy kicsit sem könnyebb, az utcán és a szociális intézményekben élő emberek ugyanis egyre idősebbek és egyre betegebbek. A fejünkben élő kép ugyanakkor nem is lehetne tévesebb: a legtöbb hajléktalan nem a Blaha Lujza téri metróaluljáróban él, hanem eldugott helyeken húzza meg magát, és észrevétlenül áll mellettünk a zebránál, írja az Index.

Csökkent hazánkban a hajléktalanok száma – jelentette ki az Indexnek az évtizedek óta hajléktalanellátással foglalkozó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatóhelyettese. Breitner Péter szerint az utcán és a szociális intézményekben is kevesebben élnek, a jelenség nagyrészt a munkaerőhiánnyal magyarázható, a munkaerőpiac most ugyanis azokat is felszívja, akiknek egyébként nincs meg a megfelelő iskola végzettségük.

Míg az átlagéletkor és a betegségek száma egyre magasabb, addig a hajléktalanok iskolai végzettsége egyre alacsonyabb, a BMSZKI ügyfeleinek több mint fele csupán 8 általánossal rendelkezik. Ezzel szemben régen több volt a középkorú, akár szakmunkás-bizonyítvánnyal, érettségivel rendelkező utcára kerülő.

A szakértő úgy véli, hogy ez az állapot már nincs messze a hajléktalanságtól, ha a lakhatási szegénységhez jövedelmi szegénység, és esetleg más problémák is társulnak, akkor „nagyon egyszerűen le lehet csúszni”.

Túl könnyű az út lefelé. Mindez amiatt van, mert hazánkban a szociális háló nem elég sűrűn szőtt. Erősebb családsegítő szolgálatra, gyermekvédelmi rendszerre, szervezettebb idős- és pszichiátriai ellátásra lenne szüksége ennek az országnak. Egyszóval minden olyanra, mellyel a hajléktalanság megelőzhetővé, elkerülhetővé válna. Aki mégis utcára kerül, átmeneti szálláson, éjjeli menedékhelyen húzhatja meg magát. A legtöbb helyen a pihenési lehetőségen túl étkeztetéssel, tanácsadással segítenek a nehéz helyzetbe került embereknek, de a visszakapaszkodás nagyon komoly erőfeszítéseket igényel – jelentette ki Breitner Péter.

A teljes cikk az Indexen olvasható.