• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A lelki egészség védelmében

Lapszemle Forrás: Napló Online

A pápai telefonos lelki elsősegély-szolgálat képzést hirdet önkéntes szolgálatot ellátni szándékozók számára.

A képzésben való feltételek: a huszadik életév betöltése, minimum középfokú végzettség, és megfelelő empatikus készség. A jelentkezés határideje október 3-a. Ennyi a hír, ám lényegesen több az, ami mögötte van. Balázsné Márton Mária arról is tájékoztatta a Napló – online-t, hogy a jelentkezők a képzés elvégzését követően válhatnak telefonos munkatárssá.

A szolgálat száma, a 116–123 az ország bármely részéről, bármely telefonról folyamatosan, ingyenesen hívható, illetve a 89-es és a 95-es körzetből a 06/80-810-600-as számon este tizennyolc órától huszonnégy óráig ingyenesen elérhetők a szolgálat munkatársai.
Sajnos, a mindennapi életünkben előfordulnak olyan problémák, amiket egyedül nem tudunk megoldani. Megnövekedett az erőszakos cselekedetek és az öngyilkosságok száma.

Magyarországon eddig négyóránként követtek el öngyilkosságot, mára ez a szám emelkedett, az idő pedig rövidül. Az iskolakezdés, a tél beállta, a munkanélküliség, a létbizonytalanság sokszor szül kilátástalan helyzeteket. Ezért lenne jó, ha ilyen esetekben minél többen telefonálnának, hiszen a szolgálat annak segít, aki ilyen helyzetbe kerül. Nem dönthetünk senki helyett, de megmutathatjuk a helyes döntéshez vezető utat - mondta a pápai szolgálat munkatársa, aki hozzáfűzte azt is, egy-egy beszélgetés utolsó szalmaszálat, kapaszkodási lehetőséget jelenthet, mielőtt visszavonhatatlan döntésre szánjuk el magunkat.

Lényeges, hogy amikor valaki a szolgálatról hall, ne csak saját magára gondoljon, arra, hogy ő egyedül is megoldja a problémáit. Ha nyitott szemmel járunk, észrevehetjük magunk körül, a szűkebb és tágabb környezetünkben is azt, akinek az arcán ugyan mosoly van, de a szemeiben könnyek csillognak. Érdemes tehát odafigyelni, és ajánlani másoknak a szolgálat kínálta lehetőséget – húzta alá Balázsné, aki azt kérte, hogy ha bárkinek van olyan ötlete, amivel jobban népszerűsíthető, megismertethető a lelki elsősegély-szolgálat, illetve aki részt akar venni az önkéntes munkában, az hívja a 06/80-810-600-as, illetve a 06/30-3600-825-ös telefonszámot, vagy írjon e-mailt a papa12@sos505.hu címre.

Legolvasottabb cikkeink