• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A lézerközpont mellé állt a kormány

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Megerősítették a kiemelt projektté nyilvánításról szóló 2011-es kormányrendeletet.

Politikai támogatást élvez a szegedi lézerközpont ügye – erősítette meg egy pénteken megjelent kormányrendelet-módosítás. Ismert, a kabinet augusztusban a projekt teljes felülvizsgálatáról döntött. A tudományos munka nem állt meg: készül a megvalósíthatósági tanulmány. Ez az írásos közlés megerősítette, amit már hetek óta hallottunk informálisan: politikai támogatást élvez a lézerközpont ügye. Ezért nem is állt le a munka az ELI tervezése körül – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miután megjelent Magyar Közlönyben: kiemelt jelentőségűnek számítanak az ELI integrált európai kutatási nagyberendezés magyarországi megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent közlemény sok tartalmi újdonságot nem tartalmaz, de megerősíti a kiemelt projektté nyilvánításról szóló 2011-es kormányrendeletet. Ennek értelmében például bizonyos közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók – folytatódik a cikk.

Az ad jelentőséget a közleménynek, hogy a kormány augusztus elején bejelentette: teljes felülvizsgálatba kezd „az aggodalomra okot adó" szegedi szuperlézerprojekt ügyében. „A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg. A testület megállapítása szerint az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon" – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, amely augusztus 31-ével elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A vizsgálat eredményéről azóta nincs hír – emeli ki a lap.

A munka időközben nem állt le – múlt pénteken és szombaton tudományos tanácskozást tartott Szegeden az ELI-HU Nonprofit Kft. nemzetközi összetételű munkacsoportja – adja hírül a lap. Az Osvay Károly szegedi lézerfizikus vezette, Divéki Zsolt, Dombi Péter és Fülöp József tudományos projektmenedzserek által segített csapat áttekintette a tudományos és technológiai berendezések koncepcionális tervezésének aktuális állását, kialakította a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját, valamint aktualizálta a következő hónapok feladatait. Megtekintették a mintegy 60 milliárd forintba kerülő komplexumnak helyet adó egykori öthalmi laktanya lőszermentesítés alatt álló területét is.