• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Lyme-kór terjedése egyre aggasztóbb

Lapszemle 2024.08.21 Forrás: nuus.hu
A Lyme-kór terjedése egyre aggasztóbb

2022-ben a Lyme-kór már valószínűleg minden 10 ember közül egyet megfertőzött világszerte. 

Egyre aggasztóbb napjainkban a Lyme-kór terjedése. Komoly aggodalomra ad okot, különösen, hogy hozzájárul az éghajlatváltozás és az orvosok gyakorta nehezen tudják azonosítani a kullancs okozta betegséget - írja a nuus.hu.

Sue Nelson tudományos író azután kezdett kutatásba, hogy maga is Lyme-kóros lett – tudatta 

Lyme-kór terjedése: így történik

A kullancsok vérszívó paraziták, a szúnyogok után a második rovartípusnak számítanak, amelyek a betegségeket emberre terjesztik. Ám amikor megharapnak minket – a fertőzés és a súlyos betegség lehetséges kockázatával együtt – gyakran nem is érezzük. A kullancsok gyulladáscsökkentő anyagot tudnak kiválasztani, hogy álcázzák táplálkozásukat. Emiatt történhet meg, hogy számos betegséget okozó kórokozó, amelyek korábban megfertőzhették a kullancsot, szabadon bejuthassanak a véráramba.

Ezek közül a legismertebb a Borrelia burgdorferi spirál alakú baktérium, amely borreliózist vagy Lyme-kórt okoz, ízületi gyulladásszerű tünetekkel. A Lyme-kór azonban sokkal több tünetet mutató betegség, amelyek a legváltozatosabbak lehetnek, ha nem kap azonnali kezelést a beteg. „Ez egyfajta baktérium, amely a test minden szövetébe behatol. Bejut az agyba, az ízületekbe, az izmokhoz, az idegrendszerhez, a perifériás idegrendszerhez, a hólyaghoz és a bélrendszerhez is” – mondta Jack Lambert, a fertőző betegségek tanácsadója, a University College Dublin orvosprofesszora és a Lyme Resource Centre központ alapítója.

A Lyme-kór arcbénulást, szívproblémákat, súlyos fáradtságot, valamint fájdalmas szúrást, tűszúráshoz hasonló panaszokat válthat ki a kezekben és a lábakban. Ennek eredményeként, a tünetek széles skálája miatt nem minden beteget vesznek komolyan.

...

A British Medical Journal Global Health 2022-es áttekintése szerint a Lyme-kór már valószínűleg minden 10 ember közül egyet megfertőzött világszerte. A legfertőzöttebb régiók Kelet-Ázsia, Közép-Európa és Nyugat-Európa.

Az éghajlatváltozás miatti elszaporodó parazita rovarok – köztük a kullancsok – veszélyeire vonatkozó figyelmeztetések ellenére továbbra is problémák merülnek fel a Lyme-kór diagnosztizálása és kezelése kapcsán. Ezek a hiányosságok különösen akkor észrevehetők, ha a tünetek a kezelés után is fennállnak.

„A betegek egy alcsoportja jelentősen károsító betegséget alakíthat ki. Ez volt az egyik rejtély a Lyme-kórral kapcsolatban, a legtöbb ember meggyógyul, míg másokon tartós tünetek jelentkeznek”

További részletek a cikkben.