• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar citokin-terápia a bradikinin túlpörgését is megfékezi

Lapszemle 2020.09.25 Forrás: növekedés.hu
A magyar citokin-terápia a bradikinin túlpörgését is megfékezi

Ez egy rendkívül hatékony védekező mechanizmus, amely azonban abnormálissá fajulhat, ha a szervezet elveszíti az irányítást felette.

A koronavírusos betegek állapotának súlyosbodásában főszerepet játszó bradikinint is képes lecsendesíteni a citokin-vihar elleni magyar fejlesztésű terápia. A forradalmian új kezelést kidolgozó professzor, Baranyi Lajos a növekedés.hu-nak el is magyarázta ennek hátterét.

A koronavírussal kapcsolatos kutatások sorában szenzáció számba menő felfedezésként adtak hírt tudósok és a sajtó is a közelmúltban a bradikinin-hipotézisről. Ennek lényege, hogy a Covid-19 miatt a betegek egy részének a szervezete nem tudja kontroll alatt tartani az egyik kulcsfontosságú molekula, a bradikinin működését. Emiatt többek között az erek kitágulnak, az érfalak áteresztő képessége túlságosan megnő, és például súlyos szöveti sérülések keletkeznek.

Baranyi Lajos, a forradalmian új citokin-terápia kidolgozója elmondta: a bradikininről régóta ismert, hogy értágító hatású, sőt, ha sok van belőle, az ereket radikálisan áteresztővé teszi: ödémát okoz, és akár még baktériumok számára is átjárhatóvá válhatnak az érintett erek, ami tragikusan rontja a beteg túlélési esélyeit. Ahogyan azt is, hogya bradikinin nem a fő-, hanem a mellékszereplője annak a folyamatnak, amely a covid-19-ben is súlyos, visszafordíthatatlan folyamatot indít el: a citokin-viharnak. (...)

A jó hír az, hogy a Magyarországon letesztelésre váró kezelés már tartalmazza azokat a komponenseket is, amelyek a bradikinin-vihart is képesek lecsendesíteni.

Az Amerikában élő kutató éppen azokat a pontokat kereste meg ebben a rendkívül bonyolult folyamatban, amelyek gátlásával ez a több száz aktív anyagot tartalmazó rendszer kontrollálhatóvá válik.

Összesen 5 kritikus pontot talált, és 47 aktív anyagot fejlesztett ki, amelyekkel uralható a folyamat. Mint mondta, ezek közül választotta ki a három legfontosabbat, ami minimálisan elégséges hatású, és szinte azonnal bevethető egy infúziós kezelésben.