• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar gyerekek fele nélkülöz

Lapszemle Forrás: nol.hu

Ma Magyarországon minden második gyerek nélkülöz valamilyen szempontból.

Ez áll az UNICEF Magyar Bizottság legfrissebb gyerekjóléti jelentésében, mely tavaly év végén készült kutatásukon alapul. Több mint ezer, 18 éven aluli gyereket nevelő családot (több mint 1500 gyereket neveltek összesen) kérdeztek ki telefonon. Az eredmény persze nem jelenti azt, hogy a gyerekek fele éhezik vagy fázik. Bábel Tamás, UNICEF Magyarország igazgatója elmondta, azt vizsgálták, hogy a felnőtté váláshoz szükséges tizenöt erőforrásból, a játékoktól az évi egyszeri nyaraláson át a napi háromszor étkezésig, hány hiányzik a magyar gyerekeknek – olvasható a nol.hu portálján.

Gyurkó Szilvia, a szervezet gyermekjogi igazgatója kiemelte: 1,4 millió gyerek él Magyarországon, tíz százalékuk családon kívül. A gyerekek 80 százaléka nem ismeri a jogait, 17 százalékuk szegénységben él, vagyis a családjukban egy főre eső jövedelem nem éri el az átlag 50-60 százalékát. További elgondolkodtató adat, hogy Magyarországon évente 5200 öt éven alul gyerek hal meg, amivel Európa legrosszabb statisztikájú országai között vagyunk.

– Azok az országok lesznek jól a következő évtizedekben, ahol a gyerekek jól vannak. Kiemelkedően fontos, hogy hogyan telnek az első évek, mert ezek a tapasztalatok bemennek a bőrünk alá. Ezért fontos tudni, hogy hogy vannak a gyerekek ma Magyarországon – tette hozzá Gyurkó Szilvia.

A kockázati tényezők közül a legerősebb a szülők alacsony iskolai végzettsége. Vagyis minél iskolázatlanabbak a szülők, annál nagyobb esélye van a gyereküknek arra, hogy nélkülöznie kell. Az érettségi komoly kapu, ha a szülőknek van, akkor sokkal jobb eséllyel tudják megóvni a gyereküket a nélkülözéstől – hangsúlyozta Gyurkó Szilvia. Ezt követi, ha munkanélküli van a családban, a harmadik legerősebb kockázati tényező pedig a gyerekét egyedül nevelő szülő. További kockázatot jelent, ha a családfő 35 évesnél fiatalabb, ha nő a családfenntartó, ha a család sokgyermekes, kisebbségi vagy bevándorló. De növeli a kockázatot a vidéki lakóhely is, a budapesti gyerekek között ugyanis a legalacsonyabb a nélkülözők aránya – emelte ki a szakember.

A jelentés szerint elsősorban a gyerekek egészséges társas kapcsolataival, úgynevezett kortárs kötődéseivel kapcsolatos szükségleteik vannak veszélyben. 42 százalékuk például nem tudja rendszeresen meghívni magához a barátait, 35 százalékuk nem jut el évente nyaralni, 29 százalékuk pedig anyagi okok miatt nem űzhet valamilyen hobbit. Nem meglepő, hogy az alapvető szükségletek, mint amilyen a megfelelő minőségű étkezés vagy a ruházkodás, az alacsony jövedelmű családoknak okoznak problémát. A gyerekek 21 %-a nem kap például új ruhát. Tíz gyerekből egy nem jut naponta húshoz és zöldséghez – húzza alá a portál.