• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar kórházak is digitalizálódnak

Lapszemle Forrás: Haszon Magazin

Szócska Miklós szerint öt-hét éven belül leszenk visehető technológiák a háziorvosnál elérhetően.

Már hat évvel ezelőtt be lehetett volna vezetni a november 1-jén induló e-receptet – állítja dr. Szócska Miklós korábbi államtitkár, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatója a Haszon Magazinban megjelent interjúban. Azt állította, hogy egy háttérintézmény területvédelmi reflexe akadályozta a folyamatot éveken át. A jövő trendjeiről fr. Szócska Miklós elmondta, a diagnosztikában és a betegségek előrejelzésében átvehetik az ember szerepét a gépek és algoritmusok. A gyógyítás viszont továbbra is ember-ember között zajlik.

Európában más szektorokhoz képest nagyon alacsony szintű az egészségügy digitalizációja – a McKinsey tanácsadó cég iparági indexe szerint. Ennek okaként elmondta, hogy az egészségügy bonyolult, a betegellátás megszervezése sokszereplős feladat. Robusztus informatikai infrastruktúra kell hozzá, olyan biztonsági elemekkel, amelyek garantálják az állandó és biztonságos működést.Egyébként az egészségügyben már rengeteg adat, jelentés érhető el digitális formában. A fő probléma eddig a fragmentáltság, a rendszerek egymás mellett működése volt. Ebben jelent most nagy ugrást Magyarországon az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) november 1-jei éles indulása.

Arra a kérdésre, hogy mennyire alakítja majd át az informatika térhódítása az orvos-beteg kapcsolatot, így válaszolt: "Megváltozik. Elképzelhető, hogy a háziorvos több időt tölt a beteggel, aki gyorsabban juthat el a célzott gyógyításhoz. Most mi történik? Egy gyorsan átlátható példa, ami azért még sok vitát fog kiváltani, a következő. Az ember szívpanaszok esetén elmegy a háziorvoshoz, aki megvizsgálja, beutalja szakorvosi rendelésre. Ott vár, majd viselhető diagnosztikai eszközt kap. Annak adatait a kardiológus elemzi, majd beszél a háziorvossal, esetleg további vizsgálatokat kér. De 5–7 éven belül lesznek olyan viselhető technológiák, amelyek a háziorvosnál elérhetőek, az adat pedig közvetlenül a kardiológiai központba megy. A kardiológus és a háziorvos ez alapján egyeztet, és a beteget a háziorvos küldi terápiára."

A teljes interjú a Haszon Magazinban olvasható.