• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Novembertől újabb bérfejlesztés

Lapszemle Forrás: Duna TV

Csaknem százezren kapnak magasabb fizetést decemberben a novemberi emelésnek köszönhetően.

Nem csak az egészségügyi szakdolgozók, hanem az orvosok, gyógyszerészek fizetése is emelkedik. Összesen csaknem százezren kapnak magasabb fizetést novembertől – hangzott el a Duna Tv híradójában. Mint mondták, ez egy tervezett emelés, tavaly ősszel kezdődött a többlépcsős program és egészen 2019-ig tart. A szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére a tavaly szeptemberi emelés után most újabb százezer forinttal nő. Így két év alatt, átlagosan, több mint kétszázezer forinttal többet vihetnek haza. A szakdolgozók, így például a kórházi ápolók bére, hasonlóan a mentőápolókéhoz a múlt évi emelkedés után, 12%-kal lesz magasabb. A következő két évben is emelkedik majd a fizetésük, 2018-ban és 2019-ben is nyolc-nyolc százalékkal. Így az ápolók bére 2016 és 2019 között 65%-kal, míg a mentődolgozók pedig 67%-kal fog növekedni. De a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és a kórházi gyógyszerészek bére is emelkedik ötvenezer forinttal. A növekvő kereseteknek köszönhetően egy több éve munkaviszonyban álló szakápoló alapbére például 2010-ben még nem érte el a százezer forintot, mostanra viszont közelíti a kétszázezret. Egy nyolc éves munkaviszonnyal rendelkező szakorvos alapbére nyolc év alatt pedig a háromszorosára növekszik. De a mentőápolók korábbi fizetései is csaknem százezer forinttal lesz több.

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere: A kormány ezzel is igyekszik kifejezni azt, hogy megbecsüli az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók kemény, áldozatos munkáját, és szeretnénk, hogyha ez a megbecsülés anyagi formában is megjelenne. A mostani emelés a tavaly bérmegállapodások, egy többéves béremelési programnak a keretében zajlik, annak a része.

Éger István, elnök, Magyar Orvosi Kamara: Azt gondolom, és meg vagyok róla győződve, hogyha látja az orvoskar, hogy ez a megindult és nagyon ígéretes bérfejlesztési folyamat, amiben sikeresen tudtunk tavaly szeptemberben megállapodni, ez '18-'19-ben folytatódik, akkor ez önmagában elég hitelt tud adni arra, hogy kevesebb bérért is itthon maradjanak, mint amennyit Münchenben, vagy Londonban keresnének, azonban a folyamatot folytatni kell mindenképpen.