• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A magyar kutatók tudományos eredményei 2018-ban

Lapszemle 2019.01.02 Forrás: 24.hu
A magyar kutatók tudományos eredményei 2018-ban

Tavaly márciusban hajtották végre hazánkban az első tüdőátültetést egy gyermeken.

2018 igen mozgalmas év volt a magyar tudományos életben, a hazai kutatók rengeteg fontos eredményt értek el, és számos nemzetközi projektbe kapcsolódtak be. A 24.hu − a teljesség igénye nélkül − bemutatja az év legizgalmasabb tudományos áttöréseit, amiket magyaroknak köszönhetünk.

....

2018-ban a magyar szakértők korunk egyik, ha nem a legnagyobb fenyegetésével, a klímaváltozással kapcsolatban is igen értékes adatot gyűjtöttek. Székely Tamás, a Debreceni Egyetem etológusának vezetésével például azt mérték fel, hogy miként hat az éghajlatváltozás a partimadarak fészkelési szokásaira. A három éven át tartó, 149 helyszínen folytatott vizsgálat rávilágított, hogy az efféle madarakat komolyan fenyegeti a globális felmelegedés. A klímaváltozás ugyanis elősegíti a ragadozók terjedését.

Bár csak jövő tavasszal kezdődnek meg a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetében az úgynevezett vízi mezokozmosz-rendszerében a kísérletek, már most érdemes szót ejteni a projektről. A 12 vízzel teli medencében a szakértők azt fogják vizsgálni, hogy a különböző környezeti változások miként befolyásolják a sekély, mérséklet övi állóvizeket. A program megvalósításával Magyarország újabb tudományterületen csatlakozhat a világ élvonalához.

Bolygónk egészsége mellett a szakértők szervezetünk feltérképezéséhez és gyógyításához is nagyban hozzájárultak. Tavaly márciusban hajtották végre hazánkban az első tüdőátültetést egy gyermeken. Az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésével megvalósított operációval egy veleszületett genetikai betegségben, az úgynevezett cisztás fibrózisban szenvedő gyermeket kezeltek.

Szintén az orvostudományban értek el értékes áttörést az MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának szakértői, akik egy amerikai kutató által vezetett projektbe kapcsolódtak be. A szakértők az egyik leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia, az úgynevezett akut mieloid leukémia terápiás lehetőségeinek keresésével foglalkoztak.

2018 májusában a Human Frontiers Science Program pályázatának köszönhetően egy hároméves nemzetközi projekt is elindult magyar irányítással. Az Orbán Gergő, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársának vezetésével folyó program célja, hogy állatkísérletekkel és gépi intelligenciával vizsgálják a látás idegrendszeri folyamatait.

2018-ban jelent meg az a tanulmány is, amely az emberi agy működésének alaposabb megértéséhez járult hozzá. Grolmusz Vince, az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának vezetője kollégáival az ember agyi idegsejtjei közti kapcsolatokat elemezve két korábbi, az agy működésével kapcsolatos elméletet is cáfolt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink