• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Lézeres szemműtét: télen vagy nyáron?

Egészségmagazin 2019.01.02 Forrás: Budai Szemészeti Központ
Lézeres szemműtét: télen vagy nyáron?

Manapság már nem kell heteket lábadozni a beavatkozást követően, és az év bármely szakaszában végezhető a műtét.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik időszakot válasszák, ha a lézeres szemműtét mellett döntenek. Tényleg le kell mondani a nyaralásról, ha nyáron vállaljuk a műtétet, és nem ülhetünk repülőre a beavatkozás utáni hetekben? Ha a telet választjuk, kerülnünk kell a wellness részleget, a gyógyfürdőket, a szaunát, és a lábadozásban lemondhatunk-e a napszemüvegről? A gyakran felmerülő dilemmákra dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa válaszol.

Hajlamosak azok is halogatni a lézeres szemműtétet, akiket jó ideje akadályoz látásproblémájuk a mindennapi életben, és eldöntötték, hogy szeretnének megszabadulni a szemüvegtől vagy kontaktlencsétől. Sokan nem tudják, de manapság már nem kell heteket lábadozni a beavatkozást követően, és az év bármely szakaszában végezhető a műtét. „Sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik évszakban ajánlott elvégeztetni a lézeres szemműtétet. Valójában nincs sok különbség a gyógyulásban a két időszak között, az UV-sugárzás ugyanis manapság a téli időszakban is erős és káros tud lenni, ezért a műtétet követően egy hónapig napszemüveg viselése nyáron és télen is erősen ajánlott. Szintén fontos, hogy természetes vagy mesterséges vízbe, tengerbe, uszodába egy hónapig nem javasolt menni a kezelés után – évszaktól függetlenül ezt szoktuk tanácsolni a pácienseknek” - mondja a szakorvos.

Az eljárásokat követően három héttel már be lehet menni a természetes vizekbe, a wellnesst, medencét pedig négy héttel a beavatkozás után javasolt újra használni.  

Gyakorta felmerül az a kérdés is, hogy szabad-e repülőre ülni a frissen műtött szemmel:  „A lézeres szemműtét másnapján már repülőgépre lehet ülni, így nem írja felül az utazási terveket, ez főleg a nyári időszakban szokott dilemmát okozni a pácienseknél. Télen a téli sportok miatt merül fel ugyanez a kérdés. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a sípályákon és minden alkalommal, ha a szabadban tartózkodunk, UV-szűrős szemüveget viseljünk” – mondja. A szakorvos felhívja a figyelmet arra is, hogy a szem környékének védelme is fontos. A síelést, snowboardozást a lézeres szemműtét után egy hétig nem javasolja, utána viszont újra lehet téli sportokat űzni – továbbra is figyelve a szemre és környékére.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink