• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mediterrán étrend csökkenti a nők halálozási kockázatát

Lapszemle 2024.06.15 Forrás: Qubit
A mediterrán étrend csökkenti a nők halálozási kockázatát

Az étrend fő előnyei a szervezetben zajló anyagcsere- és gyulladásos folyamatokban mutatkoznak meg.

Egy frissen közzétett kutatásban több mint 25 ezer nő egészségi adatait követték 25 éven keresztül, és azt találták, hogy a mediterrán étrendet (tudatosan, vagy csak hasonló étkezési szokásokkal rendelkezve, de nem szándékosan) követők 23 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból a vizsgálati időszak alatt, mint azok, akik más diéta szerint étkeztek. A Harvard Egyetem kutatóorvosai emellett olyan biológiai változásokat is azonosítottak, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miért jár együtt a mediterrán étrend és a hosszú élettartam, írja a Qubit.

„A jó hír az, hogy a mediterrán étrend követése több mint 25 év alatt körülbelül a negyedével csökkentheti a halálozási kockázatot, és a nők és a férfiak körében is vezető két fő halálok, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében is előnyökkel jár” – mondta a kutatásban részt vevő kardiológus, Samia Mora. 

A kutatók számos biomarkert vizsgáltak a szervezetben, és megállapították, hogy az étrend fő előnyei a szervezetben zajló anyagcsere- és gyulladásos folyamatokban mutatkoznak meg. A diétát követőknél a vérnyomás és az inzulinrezisztencia is javult a más táplálkozási szokássokkal rendelkezőkhöz képest, és ezek a hatások összeadódva többszörös védelmet nyújthatnak a korai halálozás ellen.

A kutatók megjegyzik, hogy a vizsgálatban főként fehér, középkorú vagy idősebb nők vettek részt, akik mind képzett egészségügyi szakemberek voltak, illetve az adatokat a biomarker-elemzésen túl önbevallásos alapon gyűjtötték, ami nem alkalmas az ok-okozati összefüggések megállapítására. Ugyanakkor hozzáteszik, a minta nagysága, a követési időszak hossza és a területen végzett, hasonló következtetésekre jutó tanulmányok sora arra utal, hogy valóban összefüggésben állhat a mediterrán étrend követése a hosszabb élettel, írja a Qubit.