• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A méhátültetés sokaknak adhat reményt

Lapszemle 2023.08.25 Forrás: wmn.hu
A méhátültetés sokaknak adhat reményt

Az operáció hatalmas siker, és úgy tűnik, a páciens hamarosan készen áll a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges beavatkozásokra.

A műtét során a harmincnégy éves nő, aki egy ritka betegségben szenved, negyvenéves nővére méhét kapta meg. Nemcsak a család, de az orvosok is bizakodók a transzplantációval kapcsolatban. A világszerte egyre növekvő számú sikeres átültetés lehetőséget kínál arra, hogy a jövőben több olyan nő is teherbe eshessen, és szülhessen, aki korábban úgy gondolta, hogy valamilyen egészségi probléma miatt erre nem lesz képes, írja a wmn.hu

A beavatkozást vezető Richard Smith nőgyógyász-sebészprofesszor korábban 25 évet töltött a méhátültetés kutatásával, a műtét után pedig elmondta, hogy az operáció „egészen figyelemreméltó”, „hatalmas siker”, és úgy tűnik, a páciens hamarosan készen áll majd a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges beavatkozásokra.

Az átültetés mintegy huszonötezer fontos (nagyjából tizenegymillió forint) költségét a Womb Transplant UK jótékonysági szervezetnek szánt adományokból fizették, a műtétet végző sebészek és egészségügyi személyzet pedig térítésmentesen vett részt a transzplantációban.

Isabel Quiroga, a transzplantációban részt vevő másik vezető sebész, az oxfordi transzplantációs központ sebész szakorvosa a következőket nyilatkozta: „Rendkívül büszke vagyok arra, amit elértünk, és remélem, hogy a recipiensnek nem egy, hanem két gyereke lesz. A méhe tökéletesen működik, és nagyon szorosan figyelemmel kísérjük az állapotát.”

A transzplantált nő Mayer–Rokitansky–Kuster–Hauser- (MRKH-) betegséggel született

Ez egy ritka állapot, amely körülbelül minden ötezer nőből egyet érint. A betegség jellemzője, hogy a hüvely fejletlen, a méh pedig nem egészen fejlett, vagy egyes esetekben teljesen hiányzik. Az állapot első jele, hogy az érintett a serdülőkor során nem kezd el menstruálni. Mindazonáltal a petefészkek épek, és még mindig működnek, hogy petesejteket és női hormonokat termeljenek, ami azt jelenti, hogy termékenységi kezeléssel potenciálisan teherbe eshet az illető. 

Dr. Ranee Thakar, a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists szakmai szövetség elnöke az Independentnek elmondta: „Becslések szerint ötszáz nőből körülbelül egy nem tud teherbe esni vagy kihordani egy várandósságot azért, mert nincs méhe, vagy a méhe nem képes a terhesség fenntartására.”

Az első nagy-britanniai méhátültetés sikere és a világszerte egyre növekvő számú sikeres transzplantáció lehetőséget kínál arra, hogy a jövőben több olyan nő is várandós lehessen, és szülhessen, aki korábban úgy gondolta, nem lesz képes terhességet kihordani.

A tervek szerint idén ősszel egy másik brit nőnél is sor kerül a transzplantációra, és folyamatban vannak további műtétek előkészületei.

További részletek a wmn.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink