• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A méhek nem támadnak véletlenül

Lapszemle Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Az események gyorsan zajlottak, mintha egy katasztrófafilm kockái peregtek volna a szemük előtt.

Sokkoló emlékek. Az események gyorsan zajlottak, mintha egy katasztrófafilm kockái peregtek volna a szemünk előtt , emlékezett tegnap az egyik kiránduló csapat osztályfőnöke, Horváthné Szabó Judit. Nálunk rendszeresen játszanak gyerekek a kaptároktól alig húsz méterre, és még soha semmilyen probléma nem volt.

Valószínűleg Nagylóknál sem véletlenül támadtak az állatok. A méhek ugyanis a hordás idején, így most, a repce virágzásakor is azzal vannak elfoglalva, hogy minél több virágport gyűjtsenek be. Csak akkor lesznek idegesek, ha veszélyben érzik a mézüket. Ha nyugodtan viselkedek, most is bátran mászkálhatok fel-alá a kaptárak között, a vonulási útvonal közepén, anélkül, hogy bármi bajom esne - mondja Koleszár István méhész – olvasható a Dunaújvárosi Hírlap – online oldalán.

Az Úrhidához közeli méhesében dolgozó Koleszár István méhész elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a gyerekek a fejük mellett, körülöttük elrepülő méhektől megijedve hadonászni kezdtek, amit azonban a rovarok veszélyként érzékeltek, így nyomban védekezni kezdtek. Ha bárhol a szabadban méhekkel találkozunk, a legrosszabb, ha a csípést úgy igyekszünk elkerülni, hogy hessegetünk, hirtelen mozdulatokat teszünk: ezt a méhek támadásnak fogják fel. Ha pedig kaptárak közelében elhaladva egy rovar esetleg a hajunkba akad, inkább vállalni kell azt az egy csípést, és csapkodás nélkül, minél nyugodtabban, de gyorsan félrevonulni a többi méh közeléből. A rovarok megérzik a társuk által a szúráskor kibocsátott illatanyagot, és ez további támadásra készteti őket – tette hozzá a méhész.

A lap meg nem erősített információi szerint az okozhatta a méhek agresszívabb viselkedését a támadásnál, hogy éppen az előtt helyezték ki a kaptárakat, hogy a kirándulócsoport arra haladt volna. Koleszár István szerint ez nem valószínű, mivel a méheket éjjel szokás szállítani. A kaptárakat akkor lehet indulásra elkészíteni, amikor napnyugta után méhek hazaérkeztek. És bár a szállítás megzavarhatja őket, a bevett szokás szerint éjjel utaznak, s az új helyen a méhész hajnalban nyitja ki a kaptárak ajtajait. Ha Nagylóknál másként történt a szállítás, az csak valamilyen nem várt probléma következménye lehetett, mint például a szállító autó lerobbanása, de erre szerinte kevés az esély. A méhek vándoroltatásának szabályai egyébként szigorúak: nem lehet csak úgy, akárhová letenni a kaptárakat - hangsúlyozta Koleszár István. Be kell jelentenünk a helyi önkormányzatnak, hová szeretnénk kihelyezni a kaptárakat. Engedélyt kell kérni a jegyzőtől, és a terület tulajdonosától is. Minden esetben ki kell tenni a Vigyázat, méhek! feliratot, úgy, hogy minden irányból távolról is jól olvasható legyen.

Hogy mindez valóban megtörtént-e a nagylóki esetben, egyelőre nem tudni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika elmondta, a körülményeket még vizsgálják, az ügyben feljelentés kiegészítést tettek.

Eközben a méhtámadás áldozatainak többsége felgyógyult - legalábbis testileg. A Fejér Megyei Szent György Kórházba szállított 8 sérült gyermek közül ötöt már hazaengedtek az elmúlt napokban, közölte a gyermekosztály vezető főorvosa, Simon Gábor, aki hozzátette azt is, még három gyermeket kezelnek. Az ő állapotuk a csípések sokasága következtében a szervezetükben felhalmozódott méreganyag mennyisége miatt volt nagyon súlyos, ám szerencsére gyorsan gyógyulnak. Ilyenkor a szövetelhalásból származó anyagokat a vesének kell kiüríteni, s hogy az ne rakódjon le, állandó, nagy mennyiségű folyadékbevitelről kell gondosodni.

Már másnap hazaengedtük azt a két kisgyereket, akiket a méhtámadás sérültjeiként hozzánk hoztak be kezelésre - nyilatkozta Sipos Edit, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. Mindketten jó állapotban voltak sérüléseikhez képest, és gyógyszeres kezelés javaslatával veszély nélkül elhagyhatták a kórházat - fűzte hozzá.

A megyei méhészek egyesülete egyébként tegnap egy mázsa mézet szállított a nagylóki iskolába, tudta meg lapunk. A túrázó iskolák diákjainak ők juttatják majd el az édes ajándékot, hogy a gyerekek könnyebben feledjék a bajt, s ne tekintsék ellenségnek a méheket.

Legolvasottabb cikkeink