• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A mentőhelikopter ott is segít, ahol más már nem tud

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A légimentés Magyarországon folyamatosan biztosított.

Közúti tragédiák, tűzesetek, életmentő beavatkozások: hazánkban a mentőhelikoptereket tavaly 2520-szor riasztották, megyénkben is számos esetben landolt a légi egység. Az aktuális repülési feltételek függvényében a gépek egész évben bevethetők. A helikopterek riasztása szigorú protokoll szerint történik. Bevetésükről a kapott információk, a pillanatnyi mentőkapacitás, a helyszín adottságai és a repülhetőség feltételei – időjárás, látási viszonyok – alapján a mentésirányító dönt – nyilatkozta a sonline.hu portáljának Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.

A helikopter bevetése olyan esetekben történt meg, amikor az várhatóan egészségnyereséget eredményezett, például súlyos égési sérült szállítása távoli kórházba, autóval megközelíthetetlen helyszín, több súlyos sérülttel járó esemény.

Pillanatnyilag hét légimentő bázison hét mentőhelikoptert üzemeltetnek: Budaörs, Debrecen, Balatonfüred, Sármellék, Pécs, Szentes mellett Miskolcról indulhatnak a légi járművek. Két éve országosan 2346-szor, tavaly 2520 esetben riasztották a helikoptereket, a kommunikációs és pr igazgató a lap érdeklődésére úgy fogalmazott: a somogyi mentések száma az elmúlt évben sem haladta meg az átlagos feladatszámot. Azt is megtudták: a megyébe a sármelléki, a balatonfüredi, de akár a pécsi helikopter – szükség esetén távolabbi településről is – indítható.

Az aktuális repülési feltételek függvényében a gépek egész évben bevethetők, természetesen már az idei évben is számos riasztást kaptak – nyilatkozta Győrfi Pál, aki elárulta azt is, a légimentőkhöz túljelentkezés van az orvosok és paramedikusok részéről.

A jelentkezés feltétele a több éves mentő gyakorlat. A jelentkezők többlépcsős felvételi eljáráson vesznek részt – írásbeli, szóbeli szintfelmérés, elbeszélgetés –, melynek végén egy kétnapos képzés sikeres teljesítését követően kerülnek a várólistára. A várólistás orvosok, paramedikusok ellenőrzött kivonulások teljesítése után állhatnak szolgálatba.                                                          

Legolvasottabb cikkeink