• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegeiért él az orosházi Ali doktor

Lapszemle Forrás: beol.hu

Dr. Alzubi Ali sebész, klinikai onkológus főorvos.

Az orosházi kórház sebészetén dolgozó osztályvezető főorvosnak minden beteghez, az osztályra érkezőhöz és kollégáihoz van egy kedves szava. A 10 éve ott gyógyító szakemberrel, aki 2003-ban diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ezután a körmendi kórházban alorvosként dolgozott három évig, majd 2006-ban került az orosházi kórházba – a beol.hu portálja beszélgetett.

– Pörgős az élet az orosházi kórház sebészetén. Úgy tűnik, nincs megállás. A feszített tempó ellenére odafordul mindenkihez, törődik beteggel, kollégával, hozzátartozóval. Mindezt hogyan győzi a sok munka mellett?

– Amikor kineveztek az osztály élére, erre a felelős beosztásra, célul tűztem ki, hogy a betegelvándorlásnak gátat szabok. Úgy gondolom, ahol van együttérzés és bizalom, odafigyelés, az már fél siker. Az eltelt egy év alatt sok beteget vissza is szereztünk.

– Szakmai felkészültségét, emberi hozzáállását elismerik. Mindig is orvos akarta lenni? Szíriában volt valami motiváció, családi indíttatás, hogy ezt a pályát választotta?

– A szülőhazámban nagy tisztelet övezi a gyógyítókat. Egy álom volt számomra, amit meg akartam valósítani. Kilencen vagyunk testvérek. A szüleim támogattak elhatározásomban. Ösztöndíjasnak jelentkeztem, Magyarországot jelölték ki számomra. Egy évet a nemzetközi előkészítő intézetben töltöttem nyelvtanulással. Majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemen sajátítottam el az alapokat olyannyira, hogy diákköri munkákat vállaltam, megkaptam a kiváló oktató címet is.

– Miért lett sebész?

– Az egyetemen, anatómusként is érdekelt. Tudományos diákköri munkám során a kísérleti sebészeti intézetben megkedveltem a sebészetet, elköteleződtem. 2009-ben avattak a Semmelweis Egyetemen szakorvossá. Klinikai onkológiából 2012-ben szakvizsgáztam.

– Hogy képzelte el az életét pályakezdőként: hazájában vagy Magyarországon folytatja?

– Bonyolult volt ez akkoriban: Szíriába kellett utazni munkavízumért. Hazamentem, majd visszatértem. Körmenden kaptam állást. Orosházára 2006-ban érkeztem. Többször megfordult a fejemben a váltás gondolata. De megbecsülést érzek. Ez az ország befogadott. Soha sehol nem éreztették velem, hogy más vagyok. Nem kezeltek idegenként. Ez is a titka, hogy máig itt vagyok. Ezt a sok szeretetet pedig viszonozni akarom.