• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentőszolgálat főigazgatója az új budapesti ügyeleti rendről

Lapszemle MA 05:42 Forrás: InfoStart
A mentőszolgálat főigazgatója az új budapesti ügyeleti rendről

A célunk a mentőellátást tehermentesítése is volt, mivel eddig a mentőnek kellett olyan feladatokat is ellátnia, ami nem az ő feladata volt.

Október elsejétől utolsóként Budapesten is bevezették az új orvosi ügyeleti rendszert, a tudnivalókról beszélt Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Budapesten is elindul az új ügyeleti rendszer. Azért maradt a végére, mert ez egy nagyon más káposzta, mint az ország többi része?

Bizonyos szempontból ez más terület, mint az ország többi része, akár tömegközlekedés szempontjából is, hiszen könnyen el lehet jutni, éjszakai járatok vannak, taxiszolgáltatás van éjjel-nappal. Ez nem minden vidéki településen és nagyvárosban igaz, tehát ez biztosan befolyásolta a mi gondolkodásunkat, de akár az is, hogy egészen más kórházi és fekvőbeteg-struktúra van, és mi alapvetően az ügyeleti pontokat vidéken is úgy igyekszünk kialakítani, hogy az a kórházzal, a mentőállomással és a betegigényekkel legyen összhangban. Itt több kórház van, több sürgősségi osztály van, mindezeket kellett összegyúrjuk. A tapasztalat megvolt, hiszen 137 éve működtetjük a mentést Magyarországon, és az elmúlt évtizedekben is több mint száz ügyeleti szolgáltatót irányítottunk. Több mint 914 ezer beteget láttunk el a hétfő reggeli időpontig, tehát majd egymillió beteg az, akit az új ügyeleti rendszerben már elláttunk Magyarországon. Ez komoly alapot ad arra, hogy jól megszervezzük Budapestet.

Amikor Budapestről beszélünk, akkor a budapesti városhatárnál ez megáll, vagy az agglomerációba is kimegy?

E tekintetben a teljes országot egyben kezeljük, teljesen mindegy, hogy önnek a lakcímkártyája Pécsre szól, vagy Budapestre, a 1830-as szám felhívásával a legközelebbi ügyeleti pontra be tudjuk irányítani önt, és ott meg fogja kapni az ellátást, függetlenül az ön lakcímétől.

A rendezőelv a legrövidebb út elve?

Igen, és leginkább az, hogy a betegnek mire van szüksége.

Miben fog ez különbözni a korábbi ügyeleti rendszertől? Ott is azt szoktuk meg, hogy a legrövidebb úton a mentő, ha kell, akkor elvisz bennünket.

A mentő szempontjából nem változik ez, de a célunk az volt többek között, hogy a mentőellátást is tehermentesíteni tudjuk, hiszen számos alkalommal láttuk azt Budapesten, hogy az eddigi rendszerben nem volt megfelelő kapacitás, a betegek nem fértek hozzá az ügyelethez, és ezért más jobb híján a mentőt hívták, és a mentőnek kellett olyan feladatokat is ellátni, ami nem mentési feladat volt.

Mit kell nekünk, leendő betegeknek megtanulnunk az új ügyeleti rendszerben?

A legfontosabb a 1830-as szám. Én nagyon remélem, hogy a budapestiek kivételével ez már mindenkinek evidens, hogy ha nagy baj van, akkor a 112-t kell hívni, ha kisebb egészségi probléma van, akkor pedig a 1830-as számot. Budapesten 0-24 órában él a 1830-as számunk, ha ezt a számot fölhívja valaki, akkor az én jól képzett bajtársaim őt ki fogják kérdezni, és eldöntik, hogy neki tanácsra, vagy éppen azonnal rohamkocsira van szüksége, és ezen a széles skálán az ügyeleti pontra irányításon át az ügyeleti autó kiküldéséig minden olyan rendelkezésünkre áll, ami a betegek javát tudja szolgálni.

...

Célszerűbb lesz most az ellátás abban az értelemben is, hogy gazdaságosabb, tehát az erőforrásokkal jobban tud gazdálkodni?

Abszolút, ezért hoztuk létre, hiszen van egy egységnyi rendelkezésünkre álló humánerőforrás-kapacitás, ez igaz a háziorvosi területen is, hiszen a háziorvosok részvétele ebben a rendszerben kötelező, és ezúton is köszönöm mindenkinek, aki már leszerződött velünk és részt vesz benne. A másik része természetesen a szakdolgozók, akik szintén az oroszlánrészét viszik ennek a rendszernek. Nyilván az ő kapacitásaik felesleges elégetése olyan telephelyeken, ahol alig fordul meg beteg, az biztosan pazarló rendszer, és sajnos egy-egy telephelyen már csak egy szakdolgozó ült, és próbált segítséget nyújtani a betegeknek egy olyan telefonon, aminek a számát viszonylag kevesen ismerték, rögzítve nem volt a beszélgetés, nem lehet utánkövetni azt, hogy mi történt a beteggel. Ehhez képest az új rendszer transzparens, mindenki számára elérhető, és mindenki számára ugyanazt tudja nyújtani az országban.

További részletek a cikkben.