• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Covidos többlethalálozás a lezárásokkal és oltásokkal összevetve

Lapszemle MA 05:51 Forrás: Átlátszó
Covidos többlethalálozás a lezárásokkal és oltásokkal összevetve

2020 májusában Müller Cecília tisztifőorvos még azt állította, hogy a járvány idején „többlethalálozásról nem beszélhetünk.

A koronavírus-járvány óta sokféleképpen felbukkant a többlethalálozás fogalma. 2020 májusában Müller Cecília tisztifőorvos még azt állította, hogy a járvány idején  „többlethalálozásról nem beszélhetünk”, amit az akkori adatok igazoltak is. Később azonban egyre rosszabb számok jöttek, ám a kormánymédia ennek ellenére is kitartóan bizonygatta, hogy minden jó. Most, a járvány kitörése után közel 4 évvel, Ferenci Tamás biostatisztikussal elemezte az átlátszó.hu az adatokat.

A koronavírus 2019-es megjelenése alapjaiban borította fel az életünket. A kormány kommunikációja a titkolózásra épült, a PestiSrácok még azt is gyanúsnak találta, hogy az Átlátszó naponta kigyűjtötte a hivatalos honlapról a Müller Cecíliáék által közölt statisztikákat, s azok alapján a koronavírus hazai helyzetét grafikonokon és térképeken mutatta be a Koronamonitor nevű oldalon.

Az adatok elrejtése, a járványkezelés ködösítése nem erősítette a bizalmat. A kormány folyamatosan váltogatta, hogy mi a mérőszáma a jó járványkezelésnek – aszerint, hogy épp mivel tudta a saját sikerességét alátámasztani.

Ennek során merült fel a többlethalálozás fogalma is – noha a népegészségügyben már régebb óta használják. A járvány alatt azonban mind a kormány, mind az ellenzék előszeretettel  vette elő a járványkezelés sikerességéről szóló, éppen aktuális állításaik alátámasztására a többlethalálozást. De vajon alkalmas erre egyáltalán ez az adatsor? Vagy bármi másra?

„Közismert tény, hogy az influenzajárvány idején mindig számolnunk kell egy többlethalálozással. Ezt a koronavírus-járvány most felülírta, de a koronavírus-járvány, illetve annak betudható, azzal összefüggésben történt haláleseteket is beszámolva, ebben az időszakban, mindezzel együtt kevesebb Magyarországon az idei első három hónapnak a halálozási adata, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.” – ezt Müller Cecília 2020. május 27-én mondta.

Az országos tisztifőorvos igazat beszélt, ezt Ferenci Tamás biostatisztikus adatsora is igazolja. Vele beszélgetett a lap most a többlethalálozásról és az abból levonható következtetésekről.

További részletek a cikkben.