• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A MESZK a 10 nap szabadságról: nem erre számítottunk

Lapszemle 2021.06.15 Forrás: atv.hu
A MESZK a 10 nap szabadságról: nem erre számítottunk

Nehéz megoldani, ki hogy menjen szabadságra, főleg azóta, hogy az új szolgálati jogviszony miatt többen elhagyták a pályát.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: a tavalyi évben a nyári időszak békésnek volt mondható, de a nyarat a kollégák elsősorban visszarendezéssel, újraindítással töltötték, ezért már a tavalyi nyár is olyan volt, ahol irreguláris módon adták ki a szabadságokat, voltak olyanok, akik nem tudták mindet kivenni.

Balogh Zoltán szerint az, hogy 10 nap fizetett szabadságot kapnak a járvány elleni védekezésben aktívan résztvevők - így az egészségügyi szakdolgozók is - alapvetően jó dolog, de az elmúlt egy év küzdelmei után nem erre számítottak. Szerinte ugyanis azután, hogy az elmúlt évben extra juttatásban részesültek, azt várták, hogy most is ez történik, de ez "nem jött be". Mint mondta, ez lett volna az a fajta ellentételezés, ami jobb hangulatot hozott volna a szakdolgozók körében. Az egészségügyi szolgálati jogviszony nem adott kompenzációt, mint ahogy az orvosok esetében, ezért még nagyobb volt a várakozás - tette hozzá.

Nehéz megoldani, ki hogy menjen szabadságra, főleg azóta, hogy az új szolgálati jogviszony miatt többen elhagyták a pályát. Mindig a nyár a kritikus időszak, hiszen itt a kollégák 90 százaléka nő, akik a gyerekekre, unokákra felügyelnek, ezt kell megoldaniuk. Most kevesebb a tábor is, esetleg drágábbak is lehetnek, így még inkább rájuk hárul, hogy oldják ezt meg - magyarázta az elnök.

A következő években azért várnak romlást, mert sokan érik majd el a nyugdíjkorhatárt, vagy a Nők 40 életkori határát. Ráadásul feloldják a felmondási tilalmat, ezután elvileg sokan szándékoznak külföldre menni. Ez abból is látszik Balogh Zoltán szerint, hogy az utóbbi időben megnőtt a jó hírnév igazolást kérők száma. Ausztria, Németország, Anglia és a skandináv országok népszerűek, ott akár 300-700 ezer forinttal is többet kereshetnek az egészségügyi dolgozók.

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink